Проф. Кожухарова: Новият грип е по-опасен от свинския

OFFNews 15 януари 2014 в 11:59 15824 7

Проф. Мира Кожухарова Снимка: БГНЕС
Мира Кожухарова

Новият щам на грипа - AH3N2 ("Масачузетс") е по-опасен от пандемичния свински грип. Това заяви националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова пред в. "Преса".

Все пак по-разпространеният щам тази година ще е AH1N1, каза проф. Кожухарова.

"Това е добре, защото той е по-малко опасен и усложненията от него са по-малко, отколкото от "Масачузетс", който се очаква да вземе повече жертви", подчерта проф. Кожухарова. Две от всички изследвани проби в Националната референтна лаборатория са били положителни за новия щам.

Това, че свинският грип циркулира у нас от 2009 г., означава, че ще има по-малко заразени от обичайните между 350 000 и половин милион души. Най-честите усложнения на АH1N1 са бактериалните пневмонии и в тежките случаи - остра дихателна недостатъчност. Най-уязвими са децата и бременните. "Масачузетс" пък ще засегне повече възрастните хора, като най-тежко ще го изкарат хронично болните, каза проф. Кожухарова.

България е пред епидемия от грип, прогнозира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев от МЗ. В София област заболеваемостта е 281 на 10 000 души и вероятно епидемия ще бъде обявена до края на седмицата.

За една седмица заболяемостта в цялата страна е скочила двойно. В първите дни на 2014 г. заразените от грип и различни вируси са били едва 67 на 10 000 души. Седмица по-късно болните вече са 144 на 10 000 население. При над 200 се обявява епидемия.

В София болните са 177 на 10 000, Пазарджик и Ямбол - 191. На ръба на епидемията са и Стара Загора, Плевен, Видин, Смолян, Русе и Бургас (виж графиката). Има обаче и области с много ниски стойности. Сред районите, които засега са подминати от грипа, са Търговище, Благоевград и Пловдив.

Най-много болни има сред децата до 4-годишна възраст. Следват ги децата на възраст между 5 и 14 години. Сериозно разпростран е грипът и в групата на 15- - 29-годишните. Най-малко са заразените в групата на над 65-годишните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!