Проф. Кожухарова: Четвъртата вълна достигна пика на предишната, ще има и следваща

Не правете неща, които не са ви необходими в момента. Всички дейности, които са свързани с малко лукс, ги отложете за след две – три седмици и се ваксинирайте, съветва тя

OFFNews 26 октомври 2021 в 09:38 9275 1

Снимка Архив/БТА

Четвъртата COVID вълна достигна пика на предишната. Това коментира по bTV проф. Мира Кожухарова, консултант на здравния министър. Тя прогнозира, че ще има и следваща вълна и беше категорична, че въведените мерки за ограничаване на вируса не са закъснели.

Проф. Кожухарова посочи, че мерките са били обявени още в началото на септември, но по думите ѝ хората чакали последния момент:

"Толерансът беше много голям. Считано от 2 септември, заболеваемостта беше в червената зона. Това налагаше ограничения, които можеше да се спазват, ако има сертификати. На 19 септември вече бяхме в тъмночервената зона. Мерките не са закъснели, бяха въведени точно навреме. Има една предпоследна точка в плана за справяне с пандемията и тя гласи, че когато всичко се затваря, може да се работи със сертификати. Хората сме склонни да действаме в последния момент. Нещата бяха ясни още с публикуването на плана. Всички се надяваха, че ще се размине. Това не се случи".

Тя посочи, че по време на тази вълна възрастта от 0 до 19 години е достигнала най-голям ръст в заболеваемостта от началото на пандемията. „Делта“ вариантът в много по-голяма степен заразява децата и младите хора“, подчерта проф. Мира Кожухарова.

За щадящите тестове за децата епидемиологът коментира, че те няма да са задължителни и ако родителите не са съгласни, децата им могат да си останат вкъщи, докато трае епидемичната вълна.

„Не става дума за бъркане в носа и гърлото, а за изследване на слюнка“, обясни тя за тестовете и допълни, че пробата е която е специфична само към определен антиген. Тези тестове са високо надеждни, но не са достоверни на нивото на PCR и важат до 48 часа, уточни проф. Кожухарова.

Това заболяване трудно се лекува, а при възрастните с хронични заболявания въобще не се лекува. Битката губят хората с напреднала възраст с хронични заболявания, коментира проф. Кожухарова за високата смъртност от заболяването у нас.

„По време на тази вълна трябва да ограничим контактите си. Не правете неща, които не са ви необходими в момента. Всички дейности, които са свързани с малко лукс, ги отложете за след две – три седмици и се ваксинирайте, защото ще има и следваща вълна“, посъветва проф. Кожухарова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови