Проф. Коста Костов: Белодробно болните у нас са не по-малко от 500 000

OFFNews 22 октомври 2019 в 17:17 2383 0

В България болните от Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) са не по-малко от 500 000 човека. Това заяви проф. Коста Костов, Консултант по белодробни болести в УМБАЛ "Св. Анна" по време на международната конференция „Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) – нови методи на лечение“, която се проведе днес.

Според него над 55% от населението не е изследвано за наличието на болестта, 25% са с грешна диагноза, а само една пета от всички се лекуват. Проблем е и това, че болестта не се търси сред младите хора, а част от пациентите са под 40-годишна възраст.

Най-много са заболяванията заради тютюнопушенето, но вече и заради замърсяване с фини прахови частици и генетична предиспозиция. Приблизително 1% от пациентите с ХОББ заболяват ежегодно от белодробен рак. Прогнозата на болните с белодробен рак и ХОББ е по-тежка от тези без ХОББ. Болестността от ХОББ сред хората с белодробен рак е между 8% и 50%, каза проф. Костов.

Превенцията е много важна и работим в тази посока, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Вероятно от следващата година НЗОК ще заплаща кислородолечението в домашни условия на хората с ХОББ. Сега това лечение се заплаща от пациента, подчерта той.

В момента се правят изчисленията колко ще плаща Касата. Зам.-министър Пенков допълни, че около 2000 пациенти имат нужда от терапията. Това е моя битка от години, подчерта той. Близо 5% от болните от ХОББ са подходящи за домашна кислородотерапия. Апаратите са скъпи и недостъпни за болните, обясни Пламен Таушанов, председател на Българска Асоциация за Закрила на Пациентите.

Заболяването се характеризира с частично или напълно необратимо ограничение на въздушния поток в белите дробове. Заболяването е хронично и при него белите дробове прогресивно снижават функцията си и засяга целия организъм и може да има фатален изход.

Чистотата на въздуха пряко влияе върху здравето. При повишаване на нивото на замърсяване на въздуха с над 10% се увеличават повикванията към Бърза помощ, подчерта Таушанов. Ежегодно 7 млн. души в света умират от мръсен въздух.

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) убива около 3 млн. човека годишно по света, заяви проф. д-р Ферах Едже, Пулмолог и специалист по гръдни болести в Liv Hospital Group, Турция. Хроничната обструктивна белодробна болест е основна причина за хронична болестност в света.

През 2020 г. се очаква ХОББ да заеме трето място между всички причини за смърт и да участва в т. нар. голяма тройка след сърдечно-съдовите и онкологичните, обясни проф. Едже. През 2020 г. смъртността от ХОББ ще достигне 4.5 млн. човека по света. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови