Проф. Кантарджиев: Засега няма страшно

В момента големият брой случаи на COVID-19 са главно хора под карантина, които нямат симптоми

OFFNews 26 юни 2020 в 13:00 12093 6

Снимка Архив

"В момента големият брой случаи на COVID-19 са главно от хора под карантина, които нямат симптоми, засега няма страшно. Ако в началото не бяха взети навременни мерки, на ден щяха да бъдат регистрирани не по 100, а по 1000 случаи."

Това каза пред агенция "Фокус" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

Увеличението на случаите на COVID-19 у нас се дължи на неспазване на мерките, настоя проф. Кантарджиев.

"Хората се заблудиха и започнаха да се събират на много и големи групи и се появиха огнища поради няколко факта – първо поради религиозни причини. Някои други религиозни общности решиха да правят събирания на представителите от различни региони от страната.

Появиха се и много случаи в затворени общности в наши градове. Това доведе до мобилизация на колегите от РЗИ, които започнаха да взимат много материали от самите огнища, което несъмнено предполага увеличение на случаите", обясни той.

Според Кантарджиев многото новозаразени не се дължат на високият брой изследвания последните седмици.

Професорът призова хората като се срещнат с приятели и близки по улиците да не се прегръщат и целуват.

Много са ми смешни някои като тръгнат да се ръкуват. В цяла Югоизточна Азия, когато се видят, хората се покланят, което свидетелства уважение, че си срещнал близък или познат. Няма нужда да му се хвърляш на врата. Това, ако се спазва, ще имаме намаляване на случаите, коментира експертът.

Грозно е, хората са като отвързани – абитуриентски балове, празненства, сватби. Правете ги на открито, с дистанция. Обслужващият персонал по ресторантите да е с маски, в моловете да не се струпват хора, на закрито всички да са с маски, призова той.

Проф. Тодор Кантарджиев каза още, че обществото трябва да се научи да слуша специалистите и да спазва препоръките им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

26.06 2020 в 22:47

Друго си е, всяка кифла в интернета, да може да оценява професорите по вирусология. Хем аргументирано, и с познаване на въпроса:)))

18551

5

Нострадамус

26.06 2020 в 13:51

Вожда на хунтата разбра, че ЕС ще плаща за повече болни и те се увеличиха в България!

7014

4

Диди

26.06 2020 в 13:33

Този човек определено не е добре. Малко по-истински професори от него и при това световно известни, няколкократно подчертаха, че заразяването не става от прегръдки, ръкувания , погалвания , та даже и при секс. Умиваш си ръцете или туй, онуй и се изчистваш, ако другият е имал вируса. Сега нашият търси оправдание пред глупостите, които говориха и правиха в дните на "победата" им, когато "спасяваха" здравната система. А днес, уж имаха 7000 готови легла за посрещане на нуждаещи се заразени , а се изплашиха от стотина новозаразени. Ами така ще бъде. Д-р Мангъров ви предупреди .

17156

3

aviatora

26.06 2020 в 13:32

Ще стане страшно, когато скоро масата излензне на жълтите павета да сваля гербаджийската мафия!!!

25665

2

Victimized

26.06 2020 в 13:24

СЗО и Фаучи директно си признаха, че са лъгали за маските за да може да има за медицинските лица. СЗО февруари месец ни уверяваше, че няма страшно. Нашите специалисти също. Всички се компроментираха с тези глупости.
Защо не говорите за Швеция и липсата на "втори" пик при тях?
Ако на някой не му е ясно, цялата работа с този вирус, премина от световен здравен проблем, в световен политически проблем, като политици и тези които им плащат капитализираха с около 18 трилиона долара спасителни главно за големия бизнес и обръчите около корумпираните политици.
А средната и ниската класа отново ще платим сметката.

3810

1

Пенчо бре

26.06 2020 в 13:08

"Проф. Тодор Кантарджиев каза още, че обществото трябва да се научи да слуша специалистите и да спазва препоръките им."
Обществото! А минпреда на това общество? Той самият винаги е без маска или с лигавниче и събира гъсто, гъсто съратниците си. Спомнете си "живата картина", по сполучливия израз на не помня кой.