Проф. Кантарджиев: Вероятността ваксините да не действат въобще при Омикрон е много малка

OFFNews 29 ноември 2021 в 08:45 9117 5

Снимка Архив

Вероятността съществуващите ваксини срещу коронавирус да не действат въобще при новия вариант „Омикрон“ е много малка. Но може да действат по-слабо.

Това заяви проф. Тодор Кантарджиев по бтв. Той припомни, че ЕК е подписала договор с „Пфайзер“, че ако се появи опасна мутация на вируса, производителят е готов за 100 дни да осигури адаптирана ваксина.

„Омикрон“ беше определен като вариант, будещ безпокойство, поради няколко причини. Първо, дали се разпространява по-бързо от останалите варианти; второ – дали го хващат настоящите тестове; трето – дали е способен на имунологично бягство. Мен третата причина най-много плаши, подчерта проф. Кантарджиев. 

Трябва да имаме една готовност да се изследват повече хора и много важно – да се изпращат бързо материали за секвениране на съмнителни хора, смята професорът.

Известни са над 50 мутации на щама - това плаши. Призивът ми е да се носят маските, да не се събират неразумно много хора на едно място. 

„Младите хора, имащи две ваксини, ще са протекирани в следващите години. Остава имунната памет с години. Моето мнение е, че с трета доза трябва да се ваксинират възрастните и тези, които са с компрометирана имунна система, заяви професорът

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

4

clinical

29.11 2021 в 16:44

@ваксиниран
А Европейската Комисия поръчала още 1,8 милиарда ваксини САМО от Пфайзер. При 511 милиона жители, това прави по 3 (три) дози на ВСЕКИ - дете, бременна, имунокомпрометирани пациенти.
И сега иска да си ги пробута. Нещо неясно?

1331

3

ваксиниран

29.11 2021 в 15:47

Болниците бяха и продължават да бъдат пълни основно с неваксинирани. За справка - посетете близката болница и питайте хората там.