Проф. Кантарджиев: Лекарите, които говориха срещу ваксините, направиха политическа кариера

Доказателствата са, че ваксинираните са защитени години, даже до живот

OFFNews 26 август 2021 в 20:23 7338 3

Засега доказателствата са, че прекаралите заболявания и отговорилите активно на двете дози ваксина са защитени от COVID-19 най-малко години или даже до живот.

Това коментира бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му, "ако си много уплашен, може да се ваксинираш трети път", като подчерта, че "антителата падат, но те не са тази, които правят основната защита, основното са клетките на паметта на лимфните възли и костния мозък".

Според Кантарджиев в момента има бум на заболели заради по-заразния Делта вариант на вируса, но и заради това, "имахме план на Министерския съвет за справяне с пандемията и изведнъж разбрахме, че той не трябва да се спазва".

Професорът разкритикува действията на здравните власти, като подчерта, че те са създали недоверие у хората.

"Всички лекари, които говореха срещу ваксините или поне голяма част от тях, направиха политическа кариера. Образованият българин трябва да си зададе въпроса защо са говорили така. Като е такова посланието към народа, не трябва да се чудим, че реакцията на народа е такава", отбеляза Кантарджиев, като специално посочи, че тази "политическа кариера" може да включва и министерски пост.

Проф. Кантарджиев подчерта, че не е за строги мерки, но е нужен контрол и с помощта на полицията и БАБХ, така че ограниченията да се спазват.

"Това, което при втората и третата вълна достигахме за 4-5 седмици като заболеваемост, сега при четвъртата вълна и много по-ниско изходно ниво го постигнахме за три седмици", коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови