Проф. Кантарджиев: Хубаво е да си помагаме с пробиотици срещу летните вируси, но лекар трябва да каже какви

OFFNews 10 юни 2022 в 10:54 2075 0

проф. Тодор Кантарджиев

Снимка БГНЕС

проф. Тодор Кантарджиев

Хубаво е да си помагаме с пробиотици срещу летните вируси, които причиняват разстройство, но трябва лекар да каже какви. Те трябва да са подбрани така, че микробите, които остават, да се колонизират в червата, а не да се изхвърлят. И второ, пробиотиците трябва да са живи. Това каза в коментар за профилактиката срещу летните вирусни инфекции по Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев.

Преди 30 години се чудехме на западняците защо пият пробиотици. Имаме мляко с бацилус булгарикус, бяло саламурено сирене, луканка, които подпомагаха отлично микробиома на червата. Но сега започнаха да се слагат консерванти в месата, а консервантите нарушават нормалната микрофлора, бактериите в червата, които са 10 пъти повече от нашите собствени клетки, обясни микробиологът.

Заради високите температури през лятото, той напомни, че храната с животински произход - месо, мляко, яйца трябва винаги да се държи в хладилник. "Печеното пиле става опасно, ако стои 4 часа на стайна температура", даде пример специалистът.

Проф. Кантарджиев: Случаите на COVID-19 ще намалеят, други вируси носят по-голяма заплаха

Професорът препоръча в летните месеци да се използват мокри кърпички с хлорхексидин, а не със спирт и да се мият редовно ръцете.

В момента са най-актуални риновирусите, които предизвикват тежка хрема, температура до 38 градуса, отпадналост при децата. Тези вируси засягат едрите отдели на дихателните пътища, бронхите, не правят пневмония, но стимулират алергиите на белия дроб, подчерта Кантарджиев.

Професорът коментира и появилите се случаи на подварианти на Омикрон под наблюдение в някои европейски страни:

Това, което ни уплаши миналата седмица, бяха многото случаи в Португалия - най-ваксинираната държава. Оказа се, че там върлува една мутация на Омикрон, която беше характерна за Делта варианта. Въпреки това сега е лято и случаите у нас ще продължат да намаляват. Опасното е, че някъде е зима и могат да се селектират мутации като в Южна Африка - ВА.4 и ВА.5. Но да успокоим хората – производителите на РНК ваксини вече правят препарати с тези подварианти на Омикрон, каза проф. Кантарджиев.

Той препоръча възрастните, които още не са се ваксинирали или нямат бустерна доза, да го направят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови