Проф. Кантарджиев: Децата може да се заразят от учителите, но не пренасят вируса

OFFNews 15 септември 2021 в 10:29 1842 1

Снимка Архив/БТА

Децата не заразяват, макар че боледуват от новия Делта вариант. Много рядко дете може да предаде COVID-19 в семейството. Трябва да пазим учителите да не заразят децата. Това каза в коментар за мерките през новата учебна година проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столична община по ваксинациите.

Според експерта най-важно е класните стаи да бъдат проветрявани на 20 минути. Кантарджиев препоръча да има филтър на входа на училищата и деца с болки в гърлото или хрема да не се допускат. Той препоръча, където е възможно, в класните стаи да се инсталират UV лампи, които убиват вирусите.

По повод спора за маските в училище професорът уточни, че в началния курс маски не се изискват, в часовете няма маски, не е задължително да се ползват и в коридорите, ако няма смесване на класове.

По думите му МОН се е справило идеално с подготовката за новата учебна година, което според него не може да се твърди за Министерство на здравеопазването.

Проф. Кантарджиев представи данни за ваксинационното покритие в столичните училища:

"В София постигнахме ваксинационно покритие на учителите по-голямо от средното за страната – 17 000 ваксини се сложиха на учителите, над 7000 педагози са със завършен имунизационен цикъл. Освен това на голяма част от преподавателите са изследвани антитела. Имаш ли антитела, значи си защитен."

На въпрос кога биха затворили училищата проф. Кантарджиев отговори:

"Това си го решава министър Кацаров. Той направи един брилянтен план, който не се спазва по негово нареждане и там нищо не мога да ви кажа, но МОН се справя идеално. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

Филип Боев

15.09 2021 в 14:30

Децата да не са черна дупка, която поглъща вируси. Световен принос в науката! Чие е заглавието? Някой мисли ли преди да измисля заглавия, или цитира точно?
 
X

Да помогнем на украинските деца!