Проф. Кантарджиев: Берем плодовете на абитуриентските балове

OFFNews 08 юли 2020 в 13:36 4288 1

Снимка Александра Маркарян, архив

Берем плодовете на масовите събирания и абитуриентските балове. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, по повод рекордния брой заразени с новия коронавирус пред „Фокус“.

Той обясни, че в цялата страна се наблюдава увеличена заболеваемост, като новите огнища са свързани с баловете и
масовите събирания на близки и роднини.

„Броят на новите доказани случаи расте от 12 дни и вече имаме седмици с повече от 100, 150 заразени дневно, което води до някои необходими анализи, които ежедневно на срещите си обсъждаме. Засега се увеличава контролът на въведените у нас мерки", каза членът на Националния оперативен щаб

По думите му с удължаването на епидемичната ситуация не бива да се допуска събиране на много хора в магазини и публични закрити пространства, където задължително трябва да се носят маски.

Проф. Кантарджиев припомни, че носенето на маски е задължително и в градския транспорт. Той уточни, че е изключително важно в болниците да не се допуска разпространение на заболяването. „Необходимо е стриктно спазване на правилата за работа и все повече болници да се включват, за да се поемат новите случаи“, каза той и добави, че работодателите трябва да следят за спазването на мерките в големите колективи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови