Проф. Иво Петров: Коронавирусът ще остане завинаги

OFFNews 17 октомври 2020 в 11:10 14377 0

„Смятам, че коронавирусът ще стои завинаги. Но може би, както се е случило след първата голяма грипна епидемия през 1918 г., изводите ще дойдат години по-късно”, прогнозира в предаването „Събуди се” на Нова тв кардиологът проф. Иво Петров.

Той подчерта, че вирусът не го притеснява от медицинска гледна точка, а заради натиска върху здравната система.

„Това, което четем по статистиките, не е нещо екстремно смъртоносно. В момента се срещаме с нова инфекция, която бързо се разпространява", посочи той. Според него бързото разпространение на вируса през есенно-зимните месеци ще продължи.

Обществата обаче не бива да бъдат затваряни с мерки, смята специалистът - така, както не са били затваряни при епидемиите от СПИН и от свински грип. „Не мисля, че трябва да се върви към пълно затваряне. Инфекцията не попада към тези, които се водят като особено опасни. Моето становище е, че не трябва да се затваряме”, коментира той.

В областта на кардиологията пандемията е довела до дълго отлагане на операции заради страх у пациентите, вследствие на което някои са починали. „За съжаление сега хващаме опашката на тези, които са се били уплашили преди това и те идват с усложнена патология. През последните няколко седмици ни се случи да каним пациенти, които оказва се са починали”, обяви професорът.

Като лична предпазна мярка той препоръча да се пие йонизирана вода, тъй като е доказано, че леките отрицателни кислородни йони помагат. Обеззаразяването на лигавицата и носната кухина с йонизирани зехтин и вода са изключително полезни в първите няколко дни, заяви професорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата