Проф. Иво Петров: И при по-лека форма на COVID-19 може да има сърдечносъдови усложнения

OFFNews 07 октомври 2020 в 10:02 5578 1

„В началото се смяташе, че имунокомпрометираните заради слабия имунитет, хората със злокачествени и системни заболявания са най-уязвими от коронавируса. Но се оказва, че миокардит (възпаление на сърдечната тъкан) могат да получат и хора, които по-леко изкарват инфекцията, каза националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров по bTV.

По думите му пандемията взима и косвени жертви. Такъв е случаят с много пациенти със сърдечносъдови заболявания.

"Последните два дни имах трима пациенти, които ми казват, че са имали записани часове, но поради ситуацията с COVID-19 не са дошли", разказа кардиологът, който разкри, че в световната статистика вече е отчетен подобен проблем – усложнения при пациенти, поради отлагане.

Отлагане заради страх от пандемията или забавяне на екипа поради отклоняване на ресурса. В България от март месец насам бяха затворени сърдечни отделения, за да се обслужват болни с коронавирус. Така пациентите със сърдечносъдови заболявания биват пренасочвани, обясни професорът.

Няма да имаме яснота кои са ефективните лечения и начини за предпазване срещи коронавируса, преди да са изминали 2-3 години и статистиката да го покаже, каза още той.

Проф. Петров посочи, че все още се работи на принципа "проба-грешка", но специалистите сега знаят повече за вируса и усложненията, които предизвиква. Освен това немалка част от заразените изкарват инфекцията леко.

Има различни причини за повишаването на заразените с коронавирус у нас през последните дни. Сега се правят тестове по показание, а през лятото имахме много здрави хора, които се изследваха, за да пътуват. Това е повлиявало на статистиката, каза проф. Петров и допълни, че идват есенните месеци и прекарваме повече време в затворени помещения с други хора. 

Важно е предпазването, но не само под формата на карантина, а и като обеззаразяване, каза Петров, който сподели, че изследване на университета в Станфорд е показало, че пречистването и йонизирането на въздуха в затворени
помещения също помага за предотвратяване на разпространението на коронавируса.

Ако се запази това ниво на разпространение на COVID-19, здравната ни система няма да има проблем да издържи, прогнозира проф. Петров. Според него засега няма причина за затягане на мерките, но ако страната ни премине в по-горната скала на разпространение е възможно да се стигне до връщане на някои от ограниченията от страна на Националния оперативен щаб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

1

Новак

07.10 2020 в 10:35

Това е един високоуважаван кардиолог, но всеки трябва да внимава какво говори защото думите девалвират. През май той каза, че в Юни ще сме забравили за вируса- явно не сме. След това извади някакво лечение, а такова все още няма. Понякога е много чудно как може да се говори толкова безотговорно.
 
X

Да помогнем на украинските деца!