Проф. Иво Петров: 90% от неваксинираните колеги се разболяха при третата вълна

OFFNews 01 май 2021 в 09:13 4325 0

Проф. Иво Петров

Третата вълна на коронавируса бе най-сериозна досега с най-много тежки случаи и най-висока смъртност. В много болници се наложи превръщане на неинтензивни легла в интензивни, а лекари от други специалности да се "преквалифицират" в реаниматори (интензисти). Статистиката показва, че започваме да се справяме и тенденцията е относително трайна. Виждаме, че се освобождават мерките и в същото време намалява броят на заболелите, коментира в интервю за Нова телевизия кардиологът проф. Иво Петров.

Хората трябва да продължат да спазват мерките. Груповият имунитет е работа на епидемиолозите. Ваксинираните все още са малко, но се надявам масовата ваксинация да започне да дава резултати, добави той.

Според него не е добро решение естественият имунитет да се постига безконтролно, тъй като това води до съществена загуба на човешки животи. Предпочитаният вариант е имунитетът да се постигне с ваксинация. Когато болниците започнат да изчерпват капацитета си, трябва да се въвеждат ограничения, смята професорът.

Той даде ваксинационния процес в Израел като добър пример. Там дневните смъртни случаи са 0 или 1, посочи той.

Колегите, които не са бяха ваксинирали, се разболяха в 90% при тази трета вълна и това доказа колко важна е ваксинацията, каза кардиологът и призова:

Ако искате да ни помогнете, ваксинирайте се. Ние, лекарите, също имаме нужда от помощ, не сме богове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови