Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Проф. Христова: Седмица след като се заразиш, вече не си опасен за околните

В МЗ се обсъжда дали да се въведе изискване за задължително носене на предпазна маска с по-висок клас защита, съобщи директорът на НЦЗПБ

OFFNews 12 януари 2022 в 10:08 4691 1

Снимка Архив/БТА

"Има изследвания, които доказаха, че седмица след заразяване с COVID-19 вече няма отделяне на инфекциозна РНК, т. е. това, което може да позитивира теста, не е това, което може да ни зарази, защото не е цял вирус, а са остатъци от неговата РНК. На тази база има препоръки и в САЩ, и в Европа, че може да се скъси карантината", обясни по БНТ проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Тя отново акцентира върху разликата между карантина и изолация – карантината е за контактните лица, а изолацията - за заразените.

Директорът на НЦЗПБ аргументира съкращаването на сроковете за карантина и изолация с препоръки от световните здравни центрове:

"Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ препоръчаха драстично сваляне на изолацията и карантината на 5 дни. Европейският център даде междинен вариант с няколко подварианта: стандартно 10 дни за карантина, а при още по-голям натиск върху здравната система – 7 дни. При още по-голям натиск върху здравната система – 5 дни. За ваксинирани препоръча от 2 до 4 дни и излизане от карантина при отрицателен PCR тест. По отношение на изолацията европейските препоръки са 10 дни, а при по-голям натиск върху здравната система - 5 дни", каза тя.

Защо бустерът е предимство?

При пълна ваксинация с бустер доза има най-надеждна защита. Такива хора и да се заразят има минимален шанс да пренасят заразата и няма нужда да седят 7 дни вкъщи. Ако обаче на 3-ия ден имат позитивен PCR тест, влизат в другата категория и се изолират за 10 дни, каза проф. Христова.

Според нея дори вирусът да продължи да мутира, PCR тестът ще може да го "хване", докато антигенните тестове са компромисен вариант, затова се използват предимно за скрининг. Тя препоръча при отрицателен бърз тест, но с наличие на симптоми да се направи PCR.

По думите ѝ адаптирането на ваксините към новите варианти е клауза в договора с компаниите-производителки, но подобна промяна изисква месеци, а Омикрон вече се разпространява в страната. Това, което може да се направи, за да се увеличи защитата ни срещу него, е да се постави бустерна доза, категорична бе Ива Христова.

"Пандемията ще отмине или когато масово се ваксинираме, или когато неваксинираните преболедуват, което при Омикрон е много вероятно, тъй като е силно заразен вариант. Няма хора в тежко състояние с Омикрон, има няколко пациенти, които са в болница, тъй като имат придружаващи заболявания", обясни проф. Христова и допълни, че в момента здравните власти обсъждат дали да се въведе изискване за носене на предпазна маска с по-висок клас защита. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!