Проф. Чалъков: Около 40% от пробите при PCR тест са компрометирани

OFFNews 25 септември 2020 в 17:17 54563 2

Около 40% от пробите при PCR тест са компрометирани, защото не се вземат правилно, твърди проф. Иван Чалъков, специалист по „уши, нос, гърло“, ръководител на клиниката по УНГ в болница „Царица Йоанна-ИСУЛ“, пред БНР.

"В дихателния епител има ресни и там се намира вирусът. Тампонът през носа не е проста работа. Там трябва много внимателно да се работи. Не трябва да се взема с памучен тампон. Когато материалът се взема от място, където няма дихателен епител, не правите нищо", обясни той. 

Професорът коментира, че броят на регистрираните заразени с коронавирус не може да бъде проверен.  

"Срещу всички, които сме на друго мнение, се изправи една вирусологична полицейска бухалка. Тази бухалка я държат чиновници, хора, които нямат нищо общо с проблема. Този мач го играем всяка година. 47 години и 23 дни ми е работното време непрекъснато досега“, уточни проф. Чалъков.

Той смята, че "ако се проследи пътят на парите, ще се види накъде отива коронавирусът". По думите му става дума за вирус на грипа, разликата е, че е нов щам и е нужно по-дълго време за създаване на колективен имунитет.

„Всеки ден се съобщава брой на оздравели. Това е оксиморон. Не могат да бъдат оздравели, след като не са били болни. С изключение на няколкото души, истински болни. В момента имаме около 30 души в реанимационните отделения. Не се казва с какви придружаващи заболявания са тези болни. Те от какво умират?“, коментира още професорът.

Според него няма втора вълна, а спорадични огнища:

„След две-три години този вирус ще влезе в обикновената противогрипна ваксина... През 2009-2012 година в света не бяха заразени 80 млн. души, както е сега, а 2,5 млрд. души. Тогава никой нищо не каза“, допълни той.

Данните за придружаващите заболявания на починалите с коронавирус се съобщават ежедневно в Единния информационен портал. Фалшиво отрицателни проби може да има, но фалшиво положителни не, обясни преди време микробиологът проф. Тодор Кантарджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3806

2

ghghaa

26.09 2020 в 00:51

Тоя щом твърди, че "вирус на грипа, разликата е, че е нов щам", значи яко го пере съчмата, трябвало е да се пенсионира навреме, а не да се излага по телевизора на дърти години.
Грип - корона - едно и също. Сигурно за тоя деди и HIV, и хепатит са разновидност на грипа. Изобщо за УНГ само грип има и световна конспирация.