Проф. Балтов: Процентите на доплащане в болниците ще намалеят

OFFNews 21 август 2019 в 10:15 1502 0

Снимка БТВ

"Когато се остойности трудът на хората, процентите на доплащане ще намалеят", заяви пред БТВ директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов в коментар за предлаганите законови промени в здравеопазването.

Според него допълнителните разпоредби към Закона за задължителното здравно осигуряване са стъпка към демонополизирането на НЗОК, това е т. нар. втори пакет, който не е задължителен. Той обясни, че с предложените промени пациентите ще имат възможност да изискват допълнителни процедури за тяхното лечение – по-добри битови условия, допълнителни грижи от страна на лекарския екип и избор на екип и лекар.

По думите на проф. Балтов в момента частните болници у нас се опитват да правят допълнителни здравни пакети, които да компенсират недостатъчното финансиране на клиничните пътеки. Държавните болници са против подобни мерки и това трябва да бъде документирано и урегулирано.

Проф. Балтов очаква увеличение на финансирането към клиничните пътеки поне с 20%.

По повод казуса с убийството на 7-годишното момиче от с. Сотиря директорът на "Пирогов" коментира, че спешният екип е направил всичко възможно на място.

"Прехвърлянето на фокуса към екипа не е правилно. Говорим за тежко престъпление, а фокусът се измества върху спешния екип", допълни той.

Експертът изтъкна, че мястото на близките не е в линейката и е грешка, че спешният екип е допуснал те да пътуват с детето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!