Проф. Балтов: Премиерът е стабилен, лекува се в домашна обстановка

OFFNews 26 октомври 2020 в 09:45 2871 0

Премиерът е в стабилно състояние, лекува се в домашна обстановка, наблюдават го колегите от ВМА, каза по Нова телевизия шефът на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Той коментира и свалената от РЗИ-София карантина на първите мъже в държавата.

„Виждате, че 5 дни от събитие до сваляне на карантината не са достатъчни. Трябва да са минимум 7 до 10 дни. Даже карантината трябва да е 10 дни за всички контактни от първа линия”, коментира проф. Балтов. „В рамките на 5 до 7 дни симптомите може да се скрият, да не ги хване дори PCR тест”.

„Президентът Радев ще се окаже, че е контактен от първи ред на президента Дуда, според мен трябва да е в 10-дневна карантина. Това е мое лично медицинско виждане”, заяви проф. Балтов.

"Човек, който е с дихателна недостатъчност, задължително трябва да е приет в болница, не може да бъде връщан", посочи Балтов и допълни, че пациентът трябва да бъде лекуван в здравното заведение, в което е приет, дори първоначално да е бил хоспитализиран с друг здравословен проблем. 

Той обясни и за работата на най-големият спешен център у нас - „Пирогов”. Плановият прием там е напълно забранен, защото клиники „гърмят” с COVID.  По думите му в момента в "Пирогов" има около 60 души активно болни. 150 са излекувани, новозаразените са 332 - 21% повече спрямо миналата седмица.

В момента в лечебното заведение се лекуват 75 средно тежки случая, 5 са в реанимация. Предстои да се разкрият още 22 реанимационни легла и 30 за средно тежки. 

„Разширяваме отделението. Отделно цял етаж ще бъде затворен, в него има още около 30 легла, те ще са предимно за персонала”, заяви проф. Балтов.

Той призна, че има свръхнатоварване в червените зони, затова всички болници трябва да осигурят ресурс и да открият ковид зони. 

"През последните две седмици разпространението на инфекцията е дифузно, много от пациентите са в латентен период и PCR тестът не ги хваща в момента и така се заразява медицинският персонал, каза шефът на спешната болница.

Първите симптоми общо неразположение, леко покачване на температурата, мускулна треска, болки в гърлото, хрема, загуба на обоняние и вкус, после лека суха кашлица. След появата на кашлица веднага трябва да се направи снимка на белия дроб и ако има начални промени, задължително да се пристъпи към антибиотично лечение, каза проф. Балтов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови