Проф. Балтов: Пазете децата. Има случаи, когато вирусът протича тежко при тях

Шефът на "Пирогов" предупреди за четвърта вълна през октомври и ноември

OFFNews 20 март 2021 в 10:54 5577 1

"Вирусът се видоизмени и подмлади групата, която засяга. Трябва да се пазят децата. Имаме случаи, които протичат по-тежко при тях, за щастие нямаме случаи за апаратна вентилация.“

Това каза директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред бТВ.

В спешната болница са настанени 6 деца, които се лекуват от коронавирус, но тя разполага с още резерви.

3500 са леглата за средни и тежки случаи в София. Професорът уточни, че болницата е добре подготвена, оборудвани са 16 етажа, а по-голямата част от персонала е ваксиниран. 

Според Балтов ще има нова четвърта вълна на вируса, "ако не успеем да ваксинираме около 3 милиона от населението през август-септември, но тя няма да е толкова тежка и ще е през октомври и ноември". България не е в локдаун, а само затяга мерките, защото ще са само 10 дни и няма вечерен час.

Балтов не смята, че е закъсняло решението за налагане на по-строги противоеподемични мерки, но е категоричен, че за да са само 10 дни, трябва да се спазват стриктно. А високата смъртност коментира така: "Имаме доста застаряващо население и хора, което не се профилактира 10-15 г. То е със спящи заболявания, които не се лекуват, а и вирусът стана много по-опасен".

По думите му често има и протичане на заболяването в първите 7-10 дни почти без симптоми - зачервено гърло и хрема. А после се обостря със задух и отпадналост, които не позволяват на инфектирания да стане дори от леглото. Специалистът заяви, че се изследва новият френски щам, но не може да се каже засега дали е по-заразен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

1

WOW

20.03 2021 в 15:35

Балтов реши да замести врачките и математиците. Защо всеки който е станал някакъв директор/министър в България решава че с това е придобил неприсъщи за него знания и екстрасенски сили. Имам подозрението, че когато сегашния министър стане депутат Балтов и Мутафчийски се готвят за поста.