Проф. Аргирова: Възможно е да възникнат още мутации на COVID-19 и нов щам

Нямаше ръководство на тази криза, имаше наблюдение и това наблюдение ще ни струва много скъпо, смята тя

OFFNews 14 февруари 2021 в 09:09 2283 0

Възможно е да възникнат още мутации и варианти на коронавируса и най-вероятно ще възникнат, защото всички РНК мутират. Тази прогноза направи шефът на българското дружество по вирусология проф. Радка Аргирова пред БНТ.

"Имаме вече бразилски, южноафрикански, преди седмица - японски, преминахме лятото с испански вариант, ще има още... Все още антителата, които се образуват в организмите на заразените, успяват да неутрализират тези варианти. В момента, в който се натрупат определен брой мутации и варианти, тогава е възможно да имаме нов щом", обясни проф. Аргирова.

Тя уточни, че засега всички антитела срещу SARS-CoV-2 неутрализират всички варианти, ваксините действат и няма нов щам, всичко е SARS-CoV-2.

Възможно е количеството на антитела да се увеличава с времето. Това е действието на клетъчния имунитет, обясни още председател на българското дружество по вирусология.

Проф. Радка Аргирова заяви, че очаква позиция от щаба за направеното и пропуснатото от страна на здравните власти.

"Смятам, че е време за равносметка след изминалата 1 г. Всички трябва да си дадат сметка какво преживяхме през тази година. Трябва да се каже какво бе направено, какво бе постигнато и какво не се получи. Искам да бъде казано, че нямаше ръководство на тази криза, имаше наблюдение и това наблюдение ще ни струва много скъпо. Искам да кажат дали ще може да се възстанови нормалният живот на хората. От друга страна, това, което ми липсва, е много сериозна промоция на ваксинирането. Това трябваше да бъде комуникирано с всички средства, за да могат хората да си отговорят на много въпроси", заяви проф. Аргирова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови