Проф. Аргирова: Епидемията сега е на неваксинираните

OFFNews 11 септември 2021 в 09:29 2421 2

Намираме се във времето на епидемията на неваксинираните, коментира в предаването "Денят започва" с Георги Любенов проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология.

Хората, които се разболяват и постъпват в отделенията, са неваксинирани, подчерта професорът.

В нашата болница при разкритите нови отделения за ковид и реанимация над 95% от постъпилите не са ваксинирани. Много е важно да знаем, че ако процентът на ваксинираните беше по-голям, много по-малко щяха да бъдат застрашените хора от заболяване и от опасните страшни, понякога фатални ефекти на инфекцията, добави тя..

У нас в момента доминира индийският вариант, той е при над 70% от изолатите и срещу него ваксината е ефективна, допълни проф. Аргирова.

Тя обаче предупреди, че тези мутации и варианти ще продължават.

Само да не стигнем до там да създаде вирусът такъв вариант и мутант, който изобщо да не се повлиява от ваксините, тоест говорим за нов щам. Тогава ваксините ще станат неефективни и ще трябва да използваме нови, предупреди проф. Аргирова.

В България все още нямаме вариантите Мю, Ламбда. По данни на СЗО, тези варианти, които продължават по-слабо да се разпространяват, вече изпадат от списъка, например английският вариант.

Ваксинираните много рядко заболяват и то съвсем слабо - със слабо проявени, единични признаци, които преминават много бързо. Нека отново да си спомним, че ваксината не предпазва от заразяване, а от заболяване и особено от тежките и фатални форми, подчерта проф. Аргирова.

Противогрипна ваксина е нужна, категорична е проф. Аргирова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!