Проектът за детска болница е на етап ''анализ на нуждите''

OFFNews 06 декември 2022 в 19:04 1354 0

работна среща

Снимка Скрийншот

Консултативна среща "Анализ на нуждите за изграждане на Национална детска болница"

До година и половина да бъде извършен анализ на нуждите за изграждане за Национална детска болница - около това решение се обединиха народни представители, здравни експерти, педиатри и граждански организации на консултативна среща в парламента, инициирана от народните представители от "Демократична България" Кремена Кунева и Александър Симидчиев.

На срещата присъстваха зам. председателят на Народното събрание Атанас Атанасов, председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване д-р Антон Тонев, народните представители Елисавета Белобрадова от ПГ на “Демократична България”, Венеция Ангова и Васил Пандов от ПГ на “Продължаване Промяната”, представители на Министерството на здравеопазването (МЗ), държавната “Здравна инвестиционна компания за изграждане на детска болница” ЕАД, представители на лекарски организации, неправителствени и граждански организации, ангажирани с проблемите на детското здравеопазване и рестартирането на проекта.

Единодушие беше постигнато по предложението анализът да бъде извършен от външна фирма, с участието на здравните институции - т. нар. публично-частно партньорство. Определеният срок за приключване на анализа е година и половина. 

До 15 декември, участниците в срещата трябва да изпратят писмено предложенията, направени днес, за да могат организаторите да ги обобщят в доклад, който да бъде предоставен на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Доц. Тонев се ангажира да покани на изслушване в Здравна комисия министър Меджидиев и екипа от министерството, който ще бъде определен да възложи анализа на нуждите за изграждане на Национална детска болница, въз основата на който да бъде изработено заданието за обществената поръчка..

Акцентите на срещата

За да може да се търси някаква обективност при оценките, е наложително да бъдат ангажирани хора, които нямат пряк интерес от изграждането на болницата, каза ген. Атанас Атанасов от "Демократична България". По думите му "има заявени икономически и частни интереси и това кълбо трябва да бъде разплетено".

Когато един политик има възможност да изхарчи повече обществени пари, той се стреми към това, каза председателят на Комисията по здравеопазване доц. Антон Тонев от "Продължаваме промяната", без да коментира евентуалните мотиви. Според него създаването на такава болница ще даде възможност на родителите, които търсят лечение за децата си в чужбина, да го правят у нас. По думите му това трябва да е място за лечение на най-тежките случаи.

Представителят на здравната инвестиционна компания за детска болница проф. Елена Пенева обясни, че ако има анализ на нуждите може да стартира процесът по проектиране и изграждане на болницата.

От гражданската организация "За истинска детска болница" изразиха съмнение, че държавните структури са в състояние да предоставят обективни данни за нужния анализ, тъй като не да достатъчно независими.

Очертани бяха три аспекта на анализа - нуждите на пациентите и техните близки, инситтуционалните нужди и как тоци национален център би си взаимодействал със структурите в страната и нуждите на медицинското съсловие. Докато няма достатъчно специалисти този план не може да се осъществи на практика, припомни адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

Д-р Симидчиев подчерта важната роля на превенцията. По думите му, макар и встрани от предмета на срещата, истинският проблем е как да предпазим повече деца да не се разболяват.

Представителят на здравното министерство и съветник на министъра Аркади Шарков съобщи, че общинската детска болница в Бургас ще бъде част от националната детска здравна карта, по думите му подобен интерес има и за педиатрично заведение във Варна.

Върху дефицита на кадри поставиха акцент представителите на Българската педиатрична асоциация. Според тях каквато и сграда да се построи трудно ще се намерят хора, които да работят в нея.

Арх. Петкана Бакалова припомни някои важни параметри, които трябва да бъдат взети предвид при един бъдещ строеж и да се мисли поне за 50 години напред, защото сградата трябва да може "да се развива"

“На база на подобни проекти, в консултирането на които сме участвали с екипа ни, напълно реалистичен срок за възлагане, проектиране, изграждане и оборудване на такава болница е около 4 години”, каза д-р Славейко Джамбазов, консултант в областта на здравните политики.

Доц. Рада Маркова се обяви категорично за изцяло държавно финансиране на националната детска болница. Според нея клиничните пътеки трябва да бъдат забравени в детското здравеопазване. По думите ѝ 90% от педиатричните хоспитализации у нас са излишни. Децата биват вкарвани в болница и "за една пневмония". Тя беше категорична, че трябва да се изгради много добра доболнична помощ, а в болница да бъдат приемани само най-сложните и тежки случаи, които изискват специфична квалифицирана помощ. 

Срещата приключи с обещанието на представителя на здравното министерство Аркади Шарков да запознае министър Меджидиев с всички предложения, включително и за публично-частнво партньорство при изработването на анализна нуждите.

Всички сме обединени около заключението, че изработването на Анализа на нуждите за изграждане на Национална детска болница трябва да бъде възложено на външен за МЗ екип, който да се съобрази с най-добрите практики в Европа и света, като в същото време работи в тясно сътрудничество с експертите на министерството, тъй като по-голямата част от необходимите им медицински и статистически данни се намират в структурата на здравеопазването. Въпреки сложната политическа ситуация, ние ще изработим доклада и ще го предоставим на МЗ възможно най-бързо, каза в заключение Кремена Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!