Проект: С 20% се вдигат парите за инвитро, заплащано от държавата

OFFNews 30 август 2023 в 12:58 685 0

инвитро

Снимка Getty Images

Асистирана репродукция

Увеличение на всички средства, отпускани за дейности асистирана репродукция, с 20% предвижда, Проект на Правилник за изменение и допълнение на Правилника за организацията на работа и дейността на Център за асистирана репродукция (ЦАР).

Вносителите на предложението от Министерство на здравеопазването отбелязват, че това не са фиксирани суми, а такива, до които може да се заплаща за точно определен обхват на тези дейности и реално изплатената сума може да е по-малка.

Досега отпусканите 5000 лв. включват средства за провеждане на медицински изследвания, инвитро процедура и за лекарствени продукти. 

Мотивите за предложеното увеличение са в отговор на становището на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ), и на повишените цени на "отделните съставни елементи от различните видове процедури", финансирани от ЦАР.

През следващите две години средствата, предвидени за тези дейности, ще бъдат увеличени от 2 млн. на 4 млн. лв.

С предлаганите промени се цели да осигури "оптимален достъп" на семействата с репродуктивни проблеми, които се нуждаят от подпомагане, както и да се покрият загубите за лечебните заведения.

Повече за проекта можете да прочетете тук. Срокът за обществено обсъждане е до 12.09.2023 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика