Проблемът не е във ваксините, а в нежеланието на хората да се имунизират

OFFNews 03 февруари 2021 в 10:26 1241 0

По-важният проблем не е недостигът на ваксини, а нежеланието за ваксиниране. Това мнение изрази пред БНР специалистът по медицинско право адвокат Мария Шаркова.

Рано или късно ваксини ще има. Нашата работа е да убедим хората, които не желаят да се ваксинират, да разберат, че това е безопасно за тях, че това е полезно и то не само за тях, а и за цялото общество, допълни тя.

Според Шаркова не е ясно с какви функционалности ще бъде платформата, в която ще можем да заявяваме по електронен път как искаме да бъдем ваксинирани, 

Тя допълни, че редът е трябвало да бъде обърнат и проактивната страна да не бъде пациентът, а медицинските специалисти и властите – те да достигнат до пациента, както е например в други страни като Белгия, а едва след като получи необходимата информация, пациентът да направи своя избор.

Относно избора между различни ваксини адвокат Шаркова посочи, че това може да стане едва след като разполагаме с достатъчно количество от всички ваксини.

Наистина има хора, които по една или друга причина, основателна или не, предпочитат един вид ваксина пред друг вид ваксина. Би следвало да се създаде план, по който това да може да се осъществи.

Няма разписан ясен и конкретен план, по който ще се осъществява масовата ваксинация, подчерта Мария Шаркова и поясни, че в този план трябва да бъдат предвидени резервни варианти за ваксиниране, за да не се похабяват дози от ваксините.

Тя даде пример с Белгия, където според реда за ваксиниране всеки получава обаждане, наясно е на коя дата и къде да отиде за ваксинация, информира се и за самите ваксини. Според Шаркова в тази част властите не са си свършили докрай работата.

Не виждам ясен план за масовата ваксинация, видях репортаж, в който общопрактикуващ лекар записва на ръка желаещите на лист. В Австрия например са предвидили как да се реагира, в случай че някой се откаже от ваксина в определения ден. Има списък с резерви от хора, които веднага могат да се отзоват, за да не се похабяват ваксините. Популярен стана и случай в САЩ, където попаднал в задръстване екип ваксинира чакащите в автомобилите, за да не бъдат изхабени ваксините, които трябва да се съхраняват при определена температура, разказа адв. Шаркова.

Всички, които участват в процеса на имунизацията, трябва да получат подкрепа. Затова планът трябва да е ясно разписан, категорична бе Мария Шаркова и подчерта, че е особено важно фалшивите новини за ваксините да не се превръщат в аргумент на предизборните кампании.

Надявам се в тази ситуация да се прояви разум, защото това може да струва още човешки животи, заяви тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови