Приемът в болница вече става само с е-направление

OFFNews 01 август 2022 в 08:11 2440 0

болница

Снимка Архив

В болниците вече с е-направление.

От днес е задължително електронното направление за хоспитализиция, напомнят от здравното министерство.

Въвеждането на електронната хоспитализация ще улесни както пациентите, които вече няма да носят хартиени документи, така и лечебните заведения, където регистрацията на пациент ще отнема няколко секунди. Процесът от постъпването на пациента в лечебното заведение през диагностиката и лечението му до издаването на епикризата става дигитален.

Всички медицински документи ще бъдат част от съответното пациентско досие. Чрез Националната здравно-информационна система (НЗИС) в реално време ще може да се удостовери в кои болнични структури колко пациенти с какви диагнози и кога са постъпили, както и как са лекувани. НЗИС ще дава информация в реално време и за наличните свободни и заети легла не само на ниво лечебно заведение, но и на ниво клиника/отделение.

Данните за пациентите и дейностите се изпращат към НЗИС чрез електронен подпис на лекар или технически сътрудник, напомниха от Българския лекарски съюз. За тази цел всяко лечебно заведение трябва да има специализиран софтуер с последна актуална версия, която да отговаря на изискванията на НЗИС. 

Резултатите от проведените лабораторни изследвания се генерират автоматично от болничната система към НЗИС, допълват от лекарския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!