При съседите: Румъния е на крачка от грипната епидемия

OFFNews 04 януари 2023 в 11:40 1060 0

вирус на грип А

Снимка Unsplash

За последните седем дни са потвърдени 2700 случая на грип в страната

Румъния е на крачка от грипна епидемия, съобщава телевизия Диджи24. Високите температури в страната от последните дни благоприятстват активността на вирусите, отбелязват от медията в северната ни съседка, предаде БТА.

От три седмици отвъд Дунава се наблюдава тревожен ръст на респираторните инфекции. За последните седем дни са потвърдени 2700 случая на грип в Румъния. Спешните кабинети на болниците са все по-пълни с пациенти, а 10 процента от пристигащите там са хоспитализирани.

„В нашата болница детското отделение е пълно, наблюдава се увеличение на респираторните инфекции, грипния вирус и броя на възрастните с грип в тежки форми, както и броя на тези с коронавирус“, информира Симин Флореску, директор на Клиничната болница за инфекциозни и тропически болести „Виктор Бабеш“. Той съобщава, че COVID отделението е пълно, а броят на заболелите от грип усложнява допълнително обстановката.

През последната седмица има над 140 хиляди респираторни инфекции, най-много за последните 7 сезона. „Когато имаме резки промени в температурата, тялото се адаптира много по-трудно и това очевидно е фактор за грип и повече усложнения при боледуването му“, обяснява Адриан Маринеску, директор на Института за инфекциозни болести "Матей Балш" в Букурещ.

Не само болниците са пълни с пациенти с респираторни инфекции. Чакалните пред кабинетите на личните лекари също са препълнени. Медиците съветват хората да се ваксинират срещу грип, но ваксини в момента се намират трудно.

„Не успях да се ваксинирам, тъй като съм бременна, но искам противогрипна ваксина за другите членове на семейството. Не можах да намеря при личния лекар, дано в аптеката да има“, споделя пациентката Михаела, цитирана от Диджи24.

До момента в Румъния са имунизирани 1,4 милиона души от рискови категории.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!