Пост-COVID синдромът влошава пациентите с хронични белодробни болести

OFFNews 27 май 2022 в 09:20 1477 0

доц. Венцеслава Пенчева

Снимка Министерство на здравеопазването

доц. Венцеслава Пенчева, ръководител на Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести към Медицинския факултет при МУ – София

„Всяка инфекция обостря основното заболяване на пациентите с хронични белодробни болести. Това важи с особена сила за тежките вирусни инфекции като COVID-19.

Това посочва доц. д-р Венцислава Пенчева, дм в интервю – част от кампанията „Плюс мен“ на МЗ за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19. Доц. Пенчева e ръководител на Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести към Медицинския факултет при МУ – София. Тя е и заместник-директор по лечебната дейност в УМБАЛ „Александровска“.

Заболяването засяга множество органи и системи в човешкото тяло, не само белия дроб. Данните показват, че пациентите с хронични белодробни заболявания не са изложени на по-висок риск от заразяване със SARS-CoV-2, но при тях рискът от тежко и продължително боледуване, необходимост от болнично лечение, интубация и усложнения е много по-висок. 

„При пациентите с хронични белодробни заболявания характерно за пост-COVID синдрома е влошаване на основното заболяване и свързаните с него оплаквания. Много наши пациенти съобщават за по-изразен задух и умора, която настъпва изключително лесно при минимални физически натоварвания. В нередки случаи наблюдаваме кашлица, която продължава дълго време, като може да бъде придружена с храчки. Пациентите се оплакват и от гръден дискомфорт или болки в гърдите. Такава е, от една страна, картината на дългия COVID. От друга страна, симптомите са свързани с основните заболявания на пациентите с хронични белодробни заболявания. Затова в случаите, когато сме имали например начална дихателна недостатъчност при тези пациенти, на фона на инфекция със SARS-CoV-2, дихателната недостатъчност може да се задълбочи и това много бързо да доведе до необходимост от кислородна терапия в дома или в болнични условия“, обяснява още доц. Пенчева.

Тя е категорична, че ваксинацията срещу COVID-19 е задължителна не само за хронично-болните пациенти, а за всички хора:

„При пациентите с хронични белодробни заболявания, при условие че с помощта на ваксините бихме могли да избегнем задълбочаване на основните хронични болести, както и да ги предпазим от тежко протичане на инфекцията, ваксинацията е нещо задължително и не подлежи на обсъждане.“

На въпроса кога е най-добре човек да се ваксинира, доц. Пенчева отговаря „вчера“. Според нея ваксинацията срещу COVID-19 вече трябваше да е набрала голяма скорост и в момента масово да се поставят бустерни дози.

„Нека хората проявят здрав разум и максимално бързо да организират ваксинирането си, ако вече не са го направили. Това важи и за поставянето на бустерна доза. Най-вероятно това няма да бъде краят на пандемията и наесен ще трябва да сме готови за нова вълна“, посочва заместник-директорът на УМБАЛ „Александровска“, мотивирайки се с тревожните данни за увеличаване на случаите на COVID-19 в световен мащаб.

Цялото интервю на доц. д-р Венцислава Пенчева можете да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови