При нужда държавата ще купи руска и китайска ваксина, ако ги одобри регулаторът в ЕС

Обсъжда се отваряне на ресторантите през април, обяви проф. Кантарджиев

OFFNews Последна промяна на 24 януари 2021 в 10:14 4011 0

Държавата няма да се поколебае да купи която и да е ваксина, която е ефективна и безвредна и е призната от регулацията в Европа, в това число руска и китайска. 

Това каза пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса, във връзка със съобщението от "Астра Зенека" за забавяне на доставките на ваксини за ЕС. Това ще забави нещата, неприятно е, защото разчитахме до май да имаме всички ваксини.

Оптимистичният вариант е около 1,5 - 2 милиона ваксинирани да има до края на август. 

По думите на проф. Кантарджиев спекулация е твърдението, че в България има нисък брой имунизирани. Той обясни, че този брой се дължи на запазването на втората доза, за да не се случат технологични проблеми, които да забавят доставката на втора доза и хората да останат само с една.

Тази седмица ще бъдат ваксинирани хората, работещи на първа линия в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи директорът му. Той подчерта, че се увеличава броят на желаещи лекари да се ваксинират. 

Тази седмица за първи път имаме под 100 болни на 100 хиляди души за 14-дневен период. Това е много добре и дано да се задържи, но това зависи от дисциплината на хората, посочи проф. Кантарджиев. Той подчерта, че освен предпазните маски и дистанцията, най-важно е проветрението на помещенията - на всеки 20 минути трябва да се осигури 1 минута с поток на въздуха, заяви проф. Кантарджиев по повод предстоящото разхлабване на мерките. 

Ще се намери някои форми за облекчаване на ресторантите - подготвящите храната и разнасящите я трябва да са с маски и ръкавици, но най-важното е отстоянието. Нощните заведения ще трябва да почакат, за отварянето на ресторантите се обсъжда началото на април, каза още проф. Кантарджиев. 

Аз най-много настоявах за идващите от Западна Европа да има карантина и изследване с генетични методи, за да забавим идването на британския вариант, но не знам дали ще бъде въведено, обясни експертът. По думите му най-вероятно ваксинационният паспорт ще бъде въведен в ЕС още това лято. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови