През 2022 г. пускат адаптирани ваксини към актуалните варианти на коронавируса

Третата доза ще се прави с ваксината на Pfizer/BioNTech, съобщи директорът на ИАЛ Богдан Кирилов

OFFNews 27 септември 2021 в 10:53 3179 0

Снимка Архив/БТА

През 2022 г. година се очаква да получат одобрение адаптирани ваксини спрямо актуалните варианти на коронавируса. В момента за трета доза се използват ваксини, с които разполагаме, но се позволява комбиниране - при първа и втора доза от векторна ваксина да бъде поставена РНК ваксина.

Това съобщи по Bulgaria ON AIR директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов.

Експертният съвет по надзор на имунопрофилактиката одобри прилагането на доброволен принцип на трета доза ваксина срещу коронавируса за пет рискови групи от населението. Тя ще се прави с ваксината на Pfizer/BioNTech, уточни той.

"Европейската агенция по лекарствата извършва оценка на данни от компанията Pfizer/BioNTech по отношение на бустер доза и оценка на данни на имунокомпрометирани лица - както за ваксината на Pfizer, така и за тази на Moderna. Очакваме около 4 октомври да има становище по един от двата елемента. Това ще позволи да бъде отразено и в продуктовата информация на двете ваксини", каза директорът на ИАЛ.

Към момента в България са доставени 6 млн. ваксини, най-голям дял са РНК ваксините - над 3,7 млн. от Pfizer. 1,5 млн. дози са поставени от ваксината на Pfizer. Няма притеснения за обезпечаването на третата доза, стана ясно още от думите му.

"За излишните количества ваксини се търсят варианти за даряване и препродажба, за да не се стига до унищожаване. Целият ЕС стигна до момент, в който има излишък от дози. България успя да дари ваксини на Бутан, на Босна и Херцеговина, на Северна Македония, на Бангладеш", посочи Кирилов.

Той подчерта, че от началото на ваксинационната кампания целият процес се случва при максимална прозрачност и информираност на населението. В България от ЕАЛ и МЗ се предоставя цялата налична и обективна информация, увери гостът в студиото.

"Това са лекарствени продукти, на които е извършена задълбочена оценка. Това, че разрешението за употреба е под условие, е механизъм, който ЕК е въвела, за да може в пандемични условия по-бързо да се издаде разрешение за употреба. Основното предимство на тези ваксини е намаляване на броя на хоспитализираните, тежките случаи и починалите лица. Има малка група хора, при които не се получава имунен отговор", разясни Кирилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата