Прекаленото чистене може да е опасно, твърдят учени

OFFNews 11 ноември 2019 в 12:45 6064 0

Снимка Pixabay

Честото чистене не унищожава микробите. На мястото на убитите от антисептиците бактерии усилено се размножават гъбички. За това съобщават учени от Университета в Оклахома, които са изследвали микроорганизмите в селски и градски домове в Перу и Бразилия. Резултатите са публикувани в Nature Microbiology.

Авторите твърдят, че техните очаквания са били урбанизацията да доведе до намаляване на разнообразието на бактериите, но не са предполагали, че едновременно с това ще се увеличат гъбичките. Впоследствие установили, че това е свързано с използването на почистващи средства.

"Когато унищожите бактериите, се създава голяма открита повърхност за размножаване на гъбичките. Възможно е дори те да станат по-устойчиви към миещите средства", казва водещият учен на изследването биохимикът Лора-Изабел Маккол.

Предназначението на антибактериалните и дезинфекциращите средства е да унищожават бактериите, но на практика се оказва, че те разчистват пътя за размножаване на други микроорганизми. Гъбичките имат дебели клетъчни стени и това затруднява унищожаването им. Освен това градските домове са така добре изолирани, че блокират светлината и задържат въглеродния диоксид, което създава благоприятни условия за ръст на тези микроорганизми.

Учените изследвали бактериите и гъбичките, които съжителстват с хората – в тяло им, в домовете и работните пространства. За да сравнят разнообразието на микробите, взели образци от различни места – от сламените хижи на племенни общности в тропическите гори до домовете в мегаполисите. Взети били проби от стените, подовете и масите, от кожата на хората и козината на домашните любимци. Били проучени и почистващите препарати, които се използват – от различни строителни материали и миещи средства до лекарства и средства за лични хигиена.

Химичните вещества и и гъбичките били открити не само в домовете, а и по кожата на обитателите им.
Авторите на изследването отбелязват, че хората създават атмосфера, в която бактериалното разнообразие намалява силно за сметка на различните химични вещества. Друга констатация е, че някои от гъбичките в градските домове, открити и по кожата на хората, могат да предизвикат инфекции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови