Преболедувалите с антигенен тест след 1 декември 2020 г. ще получат зелен сертификат

OFFNews 20 октомври 2021 в 13:24 18939 0

Преболедувалите, чието заболяване е установено с антигенен тест, ще могат да извадят зелен сертификат. Това важи за всички преболедували, диагностицирани с този вид тест след 1 декември 2020. Той ще има същата валидност като PCR-теста. Това заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров на брифинг с просветния министър Николай Денков в Министерския съвет.

Кацаров съобщи, че Министерският съвет е одобрил закупуването на 3000 дози моноклонални антитела. Министърът обясни, че става дума за лекарствен продукт, неразрешен за употреба - затова е разрешил използването му със заповед.

"Това е нов лекарствен продукт, втора възможност на лекарите да лекуват болни с коронавирус. Досега имаше само една възможност - с "Ремдесивир", уточни той.

Първите доставки се очакват до края на този месец, като се прави всичко срокът да бъде съкратен.

Министърът каза още, мерките засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта, всичко, което не е посочено в заповедта, е изключено.

"Тъй като чух как ще се влиза в администрацията и църквите. Тези сгради са изключени от заповедта. Мерките дори са облекчаващи. Досега режимът на спортни заседания на открито беше без публика. Сега ще са пред публика при зелен сертификат. Същото и за нощните заведения, които ще могат да работят и след 22 часа, ако клиентите им необходимия документ", допълни Кацаров.

Той уточни, че мерките са противоепидемични, те не засягат правото на труд, те не принуждават хората да се ваксинират, а намаляват риска от разпространяване на вируса.

"Насоката като цяло на мерките е да се ограничат дейностите, които са по-скоро с развлекателен характер, които са извън обичайното ни ежедневие. Магазините - засягат само тези с над 300 кв. м. За всички останали не се изисква зелен сертификат. Банкови институции и хранителните магазини не са засегнати от тези мерки", уточни министърът.

В системата на образованието системата на зеления сертификат не се прилага заради желанието да се запази присъствен учебен процес.

По думите на министър Кацаров епидемичната ситуация е изключително сложна. Високият брой заразени хора поставя под риск капацитета на лечебните заведения да приемат повече болни. 

"Както сте забелязали, недоволството от мерките е предимно от политическите партии. За мен е разбираемо - те са в кампания. Каквото и да предприема като министър, ще бъда атакуван от тях. Мерките бяха обявени, докладът на главния държавен здравен инспектор беше публикуван в края на миналата седмица, изпратих писма до повечето браншови и съсловни организации, които ще бъдат засегнати от тези мерки. Проведох заседание на разширения съвет но епидемиология, проведох и среща с ръководителите на всички болнични асоциации", обясни министър Кацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!