Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Правителството отпусна още 19,3 млн. лв за медиците на първа линия

OFFNews 14 октомври 2021 в 19:39 922 0

Министерският съвет е одобрил допълнителни 19 млн. 300 хил. лв. по бюджета за здравеопазване, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Средствата са за изплащането на ежемесечното възнаграждение от 1000 лв. на медиците на първа линия.

Одобряването на допълнителни разходи и трансфери се налага поради удължаването на извънредната епидемична обстановка до 30 ноември, както и за да се мотивира медицинския и немедицинския персонал на първа линия в борбата с COVID-19.

Преди дни председателят на Сдружението на общинските болници в България д-р Неделчо Тотев каза, че  има закъснение в заплащането на 1000 лв. за медиците на първа линия. А те се получават на база конкретния график за деня, което представява процент от тази сума.

"Когато лекар отива и консултира пациент в COVID отделение, той го прави за 20 минути, но му се зачита целия ден, ако е имал 6 работни часа, се признават всички, не само периода на прегледа на болния. Умножават се по часовата ставка за месеца и така се получава сумата само за този пациент. Тя се добавя към сумите от прегледи на другите пациенти и общата сума е бонусът накрая на месеца", обясни д-р Тотев пред Нова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews