Повреда в оборудването осуети сложни операции на водещи световни хирурзи в УМБАЛ 'Св. Иван Рилски'

OFFNews 16 февруари 2019 в 13:15 2554 0

Повреда в специализираното оборудване осуети планираните за днес сложни операции на артериовенозни малформации (АВМ) в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”. По график проф. Шарбел Монайе, който е в Бълария по покана на университетската болница, и доц. Станимир Сираков трябваше да оперират две млади жени, използвайки ендоваскуларна емболизация - метод, който е иновативен не само за България, но и за света.

При eндоваскуларната емболизация, достъпът до патологичните съдове се осъществява чрез артерия на крака. АВМ са вродени малформации, които представляват кълбо от абнормални или не добре формирани кръвоносни съдове (артерии и вени) с естествено предразположение към кървене. При тази техника лекарите се движат по съдовата система и след като достигнат до центъра на малформацията запълват патологичните съдове с т.нар. тъканно лепило. По този начин изолират съдовете от нормалното кръвообръщение и елеминират риска от по-нататъшно кървене.

При тестването на оборудването преди операцията се оказва, че едното рамо на сложния апарат, чрез който се визуализира достъпът на лекарите в кръвоносните съдове на пациента, е изгоряло и няма как да бъде поправено днес.


„Повреди се едно от рамената на ангеографския апарат, който е от ключово значение при подобни сложни интервенции. За да се правят невропроцедури (такива, които са свързани с интервенции в мозъка), задължително трябва да се използва бипланов ангеограф. Работата само с едното рамо би била свързана с риск за живота на пациента, което не можем да си позволим”, коментира доц. Станимир Сираков.

Двуплановият ангеографвски апарат, с който разполага УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, е единствен по рода си в България. Благодарение на него в Клиниката по неврохирургия досега са направени 39 операции на АВМ като всички са преминали успешно. Оборудването обаче е на 15 години и по тази причина болницата кандидатства миналата година пред Министерство на здравеопазването за закупуване на ново.

„Имаме пълно разбиране по този въпрос от страна на Миннистерство, което, научавайки какви проблеми срещаме всеки ден, ни отпусна средства за закупуване на нов бипланов ангеограф, който е последно поколение. Предстои до два месеца той да заработи в болницата. Малшанс е, че старото оборудване ни „предаде” точно в този момент”, коментира изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, Д-р Антон Петков.


Вчера световноизвестният френски професор и доц. Станимир Сираков, който е ръководител на „Референтния център по мозъчно-съдови заболявания“ в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София, оперираха успешно две деца в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

Първата операция беше на 4,5- годишно момиченце с пареза на дясната ръчичка и дясното краче, в следствие на сложна АВМ. Второто дете, 18-годишно момче, пък страда от тежка епилепсия, в следствие на АВМ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови