Повече ваксини за областите с най-висока заболяемост от COVID-19

Българите, които се връщат от екзотични дестинации, може да останат под задължителна карантина дори след отрицателен PCR тест

Янка Петкова 09 март 2021 в 14:26 2347 0

"Към областите с най-висока заболяемост от COVID-19 ще се насочват ваксини с приоритет. Днес в Кюстендил имунизации правят четири мобилни екипа от Центъра за спешна медицинска помощ в София. В двата ваксинационни пункта ще бъдат поставени по 300 дози. Утре ще бъдат ваксинирани още 300 души, толкова са изявили желание", каза пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Ситуацията в Кюстендил е изключително тревожна, носенето на маски има частичен резултат, посочи той. Въпреки високата заболяемост обаче местният щаб е взел решение да не затяга мерките.  

"Има няколко места със сериозен натиск върху болниците, обсъждаме допълнителни мерки, ще осигурим още предпазни средства и консумативи навсякъде. Нещата са под контрол. Призовавам българите да бъдат разумни, пандемията не е отминала. За огромно съжаление са появяват нови варианти на вируса. Над 70% от пробите са с британския вариант на вируса, за радост, все още другите варианти не са регистрирани", каза Ангелов.

Той допълни, че има притеснения заради българите, които се връщат от Африка, и увери, че ще бъде предприето всичко необходимо, за да се предотврати евентуално разпространение и на други варианти на вируса. Министърът не изключи възможността завърналите се от екзотични дестинации да останат задължително под карантина, дори и след отрицателен PCR тест.

Министърът отново не спомена какви конкретни мерки може да бъдат върнати. Той обясни, че ще подкрепи всяко решение на местните щабове - затваряне на ресторанти и молове, спиране на ученици от присъствено обучение, както за над 12-годишните, така и в началните класове. Има места с много заболели ученици и учители, където се налага дистанционно обучение, допълни той. 

Ангелов увери, че изборите ще се проведат на утвърдената дата и че са взети всички необходими мерки за безопасното им протичане. И в момента членове на избирателни комисии се ваксинират, обясни той.

Министърът отрече, че се губи време, защото не се налагат мерки, които да овладеят разпространението на инфекцията:

"Не се губи време, всяко решение взето под натиск може да бъде прибързано. Това е урок, който научихме от началото на пандемията досега. Утре пътувам за Бургас за среща с местната РЗИ и директорите на лечебни заведения, за да преценим как да се действа в областта. Няма мерки, които не бихме въвели, ако е необходимо."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!