Супер модерен Център по мозъчно-съдови заболявания откриха в УМБАЛ ''Иван Рилски''

Биплановият ангиограф, с който е оборудван Центърът, е единствен на Балканския полуостров

Янка Петкова 24 септември 2020 в 12:11 3855 0

Снимка БТА

Новият бипланов ангиограф, който беше открит днес в УМБАЛ "Иван Рилски", е последен "писък" на техническото развитие в нашата сфера", каза при откриването му доц. Станимир Сираков, ръководител на сектор “Интервенционална рентгенология” в отделението по образна диагностика в в лечебното заведение. С този апарат ще мога да се лекуват пациенти с мозъчно-съдови заболявания.

Доц. Сираков уточни, че при тези заболявания времето от изключително важно значение, а страната ни е на второ място в Европа по инвалидизация заради остър мозъчен инсулт.

Апаратът е единствен на Балканския полуостров и един от 80-те такива в Европа. Инвестицията на здравното министерство е в размер на 2,4 млн. лв.

По думите на неврорентгенолога най-голямото предимство на този ангиограф е, че има редукция на лъчевото натоварване както за пациента, така и за персонала поне в 75% спрямо стария апарат, с който са работили досега, наречен от чужд специалист "Малкия Чернобил".

Несравнимо по-добро е и качеството на образите, които дава, за да могат максимално прецизно да се извършват интервенциите. Биплановият ангиограф улеснява и диагностиката, така подпомага правилната стратегия за третиране на пациента каза още, доц. Сираков.

Апаратът е закупен с финансиране от здравното министерство. Министър Ангелов съобщи на откриването, че амбицията на ведомството и ръководството на университетската болница е създаването на обучителен център, който ще излъчва кадри, които да прилагат тези методи на лечение в различни краища на страната.

"Тук може да се създаде център за обучение, със закупуването на фантоми, на които да се обучат други специалисти, за да покрием страната с центрове за интервенция на мозъчно-съдовите заболявания, това е изключително сериозна цел, която ще търсим варианти да подкрепим", каза здравният министър.

"От 2 години се опитваме да акредитираме центъра към Европейския борд за невроинтервенция, за да може всеки завършил това обучение да бъде признат навсякъде в Европа. За момента ни липсва техническо оборудване, за да можем да кандидатстваме за тази акредитация. Това е последната част, имаме кадри, пациенти, апаратура, липсват фантомите за обучение", допълни доц. Сираков.

В България годишно се откриват около 250-300 аневризми. 211 пациенти с такава диагноза са били лекувани в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ през миналата година. От началото на 2020 година досега случаите са над 150. Само 2 от тях са били оперирани, останалите са третирани ендоваскуларно, каквато е и световната тенденция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови