Положителна за Covid-19 жена е пристигнала от Амстердам в София. Властите издирват над 90 пътници (обновена)

Болната проявила симптоми още в Нидерландия и решила да търси помощ в България. В самолета ѝ станало зле, но на летището отказали помощ. Затова заминала с такси за Хасково

Александра Маркарян 29 април 2020 в 09:36 8735 4

В полет на България ер Амстердам-София от 26 април е имало положителен за Covid-19 пътник, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев тази сутрин по време на брифинга на Националния оперативен щаб. Властите издирват пътниците, за да ги изследват и призовават контактните лица да ги потърсят, за да бъдат тествани.

До момента са открити общо трима положителни от същия полет, допълни доц. Кунчев.

Впоследствие стана ясно, че става въпрос за майка и двете ѝ деца - син и дъщеря. Семейството работи в цветна фабрика до Хага от 4 години. Преди седмица 39-годишната жена получава първите симптоми на болестта. Два дни тя продължава да сортира рози, но на третия състоянието ѝ се влошава и отива в болница в Хага, разказва дъщеря ѝ, която е под карантина в с. Криво поле. 

Заради езиковата бариера жената решава да се лекува в България.

По време на полета ѝ прилошава. Сложена ѝ е кислородна маска.

Още на летището в България жената казва на граничните власти, че е болна и търси начин да стигне до болница. От семейството твърдят пред БНТ, че ѝ е отказано съдействие. Така се прибират с такси в Хасково.

Майката на жената Снежана Стефанова подава сигнал на 112 и още от автогарата семейството е транспортирано в болницата. 

Стефанова казва: "Екипажът на самолета, с който семейството пристига в България, също е бил наясно с тежкото ѝ здравословно състояние, тъй като по време на полета ѝ оказва първа помощ. Но в крайна сметка и това се оказва недостатъчно, за да бъде оставена за лечение още в София".

Днес майката и синът ѝ са с диагнози COVID-19. 15-годишното момче е в добро общо състояние, но жената е пред интубация - съобщиха от хасковската болница.

Всички подробности за случая станаха известни след брифинга на щаба. На него доц. Кунчев каза в тази връзка само: "Снощи до полунощ направихме точен списък с всички и РЗИ-тата вече издирват тези хора, но ще бъда много благодарен, ако чрез вас всеки участвал в този полет - това са 95 души - активно потърси колегите от РЗИ, за да организираме изследванията".

Открили сме адресите на всички 95, а тези, които са контактували с тях - возили са ги в такси, в автомобил, нека се обърнат към колегите в РЗИ - призова той.

Целия брифинг на щаба днес може да проследите тук:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11719

4

Краси

29.04 2020 в 13:50

Е толкова ли е трудно на пътниците на петте пристигащи дневно самолета да им вземете по една намазка и да им пуснете тестове? Хората по света това го правят по паркингите (пардон, паркинзите).
Нямам думи за организационня капацитет на великия НОЩ, министъра на здравеопазването и цялото правителство. Всичко това доказва, че от тях няма никаква полза - да вземат да се саморазпуснат, да не мъчат хората.

11920

2

дръндьо

29.04 2020 в 10:01

Значи вместо парковете трябваше да се затворят летищата. Щото там контакта е много по близък и с обща вентилационна система... Ма иначе мерките били точни и навременни. Пък ние да си седим заключени по къщите.
 
X

Подкастът на OFFNews