Почина проф. Александър Чирков

OFFNews 24 ноември 2020 в 11:12 9502 0

Именитият кардиохирург проф. Александър Чирков е починал рано тази сутрин. За кончината му съобщи Българският лекарски съюз.

"Български лекарски съюз изказва своите дълбоки съболезнования на семейството, близките и колегите на починалия проф. Александър Чирков.

С огромна болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега. Изключителен лекар, човек и деец ни напусна. Медицината у нас загуби един от своите колоси и иноватори", пишат от съсловната организация.

Проф. Александър Чирков е роден в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г.

Заминава през 1966 г. за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата "Св. Екатерина“.

Проф. Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации.

През 1986 г. извършва първата трансплантация на сърце у нас. Пациентът е 11-годишно момче.

Той е двигателят за създаването на УМБАЛ "Св. Екатерина" като водеща кардиологична болница в страната. През 2013 г. екипът на болница "Сити Клиник" кръщава Клиниката по кардиохирургия на негово име. Сред най-известните му ученици е кардиохирургът проф. Иво Петров.

За българските кардиолози проф. Чирков е човекът, положил основите на модерната кардиология и кардиохирургия, обучил редица лекари, които и до днес продължават делото му и утвърждават високото европейско ниво на лечение на сърдечно-съдовите заболявания в България.

Именитият кардиохирург си отиде в Деня на св. Екатерина, светицата чието име носи болницата, създадена от него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови