Почина първият излекуван от СПИН пациент в света

OFFNews 30 септември 2020 в 14:39 2995 0

Почина първият пациент в света, излекуван от ХИВ. Тимъти Рей Браун, познат като „берлинския пациент“, се пребори със заболяването чрез трансплантация на костен мозък. Браун е загубил битката за живота си след 5-месечна битка с левкемията, съобщава „Ройтерс“.

54-годишният „берлински пациент“ диагностициран със СПИН през 1995 г., а през 2007 г. в германската столица беше излекуван. Повече от десетилетие Браун е останал чист от вируса, но преди няколко месеца, ракът се е завърнал в организма му, а разсейките са стигнали до гръбначния му стълб и мозъка.

Случаят на Браун беше вдъхновение и надежда за хиляди пациенти, носители на ХИВ, че лечение има и ще бъде сложен край на епидемията от СПИН. 

Над 37 млн. души живеят с вируса на ХИВ, а от 1980 г. насам над 35 млн. са загубили живота си. Приложената на Браун терапия действа на много малък кръг от пациенти и е особено рискова за здравето им. В света е познат само още един човек, който е в ремисия от СПИН – Адам Кастело, познат като „лондонският пациент“.

1 745 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН у нас. От началото на годината са диагностицирани нови 83-ма ХИВ-серопозитивни.

Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, над 8% – при инжекционна употреба на наркотици. Броят на починалите от ХИВ /СПИН през 2019 г. е 38 души.

Повечето заразени в момента разчитат на медикаментозно лечение, което може да направи вируса практически неоткриваем в организма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови