Почина най-възрастната родилка у нас, дъщеря ѝ е в приемно семейство

OFFNews 17 януари 2024 в 15:15 14992 0

Красимира Димитрова

Снимка Скрийншот

д-р Красимира Димитрова

Починала е д-р Красимира Димитрова - психиатърката от Русе, която роди на 62 г. през 2010 г. близнаци след инвитро процедура и стана най-възрастната родилка в България, съобщи "България днес".

Момиченцата ѝ Мери и Жаклин се родиха недоносени - 900 и 500 г и по-малката скоро след това почина.

Мери днес е вече седмокласничка и живее в приемно семейство, споделя, че се чувства добре там, научи "24 часа". През май миналата година д-р Красимира Димитрова, вече на 75 г., припада в дома си. Мери вика спешна помощ, откарват майка ѝ в болница, но не успяват да я спасят, разказват пред медията русенци.

Социалните служби пращат момичето в дом. Там стои 2 седмици, а после отива в приемно семейство. Те имали по-голям син, който вече работи. В училището на Мери - едно от най-добрите в Русе, ученици, учители и родители събират пари и дрехи за нея.

Притесняват се, но детето твърди, че се чувства много добре при приемните си родители. Момичето е в това училище още от предучилищна възраст. То живееше доста затворено с майка си в блок в Русе. Д-р Димитрова много го пазела и дори го изолирала от другите деца, разказват съседи. Днес те не знаят нищо за детето, освен че е под грижата на социалните, твърдят запознати.

Случаят с русенската психиатърка предизвика сериозни спорове за моралните аспектина раждането в толкова напреднала възраст, както и за мотивацията на клиниката, която е извършила инвитро процедурата.

Казусът предизвика промяна на правилата според които жени над 43 години нямат право на държавно финансиране за инвитро, а самата процедура бе разрешена за жени, които не са в менопауза, дори да си заплащат. За първи път бе въведена възрастова граница от 51 години за забременяване с донорски яйцеклетки.

"Много лесно се реших. Просто исках да имам деца и това беше личен избор. Бях безкрайно щастлива, когато разбрах, че имам реални шансове да износя една бременност и да имам деца", заяви след раждането Димитрова. Тя предприела тази стъпка след като ѝ било отказано осиновяване заради напреднала възраст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика