Почина д-р Радислав Наков, един от най-талантливите ни млади лекари

OFFNews 12 ноември 2021 в 04:04 9427 0

Едва на 32 г. почина д-р Радислав Наков, един от най-талантливите млади лекари у нас.

От няколко години той страдаше от клетъчен лимфом.

Д-р Радислав Наков бе специалист гастроентеролог в София, експерт в областта на синдрома на раздразненото черво, функционалната диспепсия, възпалителните чревни заболявания (болест на Крон и улцерозен колит), чревната амилоидоза и чревната микробиота. Той бе автор на десетки научни публикации.

Завършил е Медицински университет-София и имаше придобити специалности "Гастроентерология и хепатология" и "Здравен мениджмънт".

Той бе председател на Българско дружество по неврогастроентерология и мотилитет, председател на Асоциация на младите гастроентеролози в България. Д-р Наков бе член на управителния съвет на Европейско обединение по гастроентерология- UEG, Европейско дружество по неврогастроентерология и мотилитет – ESNM и Европейската асоциация по гастроентерология, ендоскопия и хранене (EAGEN). Участвал е като лектор в многобройни национални и международни конгреси и семинари по специалността. Той бе председател и на Асоциацията на студентите-медици в България.

Само преди седмици, ръководеният от него екип, спечели грант на UEG – Unuted European Gastroenterology за български проект за гайдлайн.

"Той бе един от младите лекари, благодарение на които през 2015 г. се въведе Наредба 1 на Министерство на здравеопазването, в резултат на което специализантите отново станаха хора. Поклон до земя от Български лекари за ново здравеопазване", написаха от сдружението.

През 2014 година д-р Наков бе сред младите лекари, които протестираха с куфари с искане за "рифреш в здравеопазването". Той и колегите му настояха да не плащат за специализация; за обективни критерии за кариерно израстване и премахване на финансовата диспропорция между медицинските специалности.

"Д-р Наков създаде единствената в България платформа от лекари за лекари - Medical News, която продължаваше да надгражда и в трудните моменти около болестта си. Той не се примири и с факта, че бе лишен от справедлив конкурс за асистентско място в катедрата по "Гастроентерология" в МУ София, но успя да спечели своята морална битка в съда. Поклон пред светлата ти памет, д-р Наков. Ти си примерът, който ще следваме", написаха колегите му от Medical News.

Тази година д-р Наков бе отличен с почетния знак на президента за постиженията си в областта на медицината.

Поклон пред паметта му!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews