По 1000 лева отгоре на месец за лекари, сестри и санитари

OFFNews 15 март 2020 в 14:01 4679 2

Снимка БГНЕС

„Абсолютно съм солидарен с това, което каза президентът - с неговите изводи и с неговите заключения за единството“. С тези думи започна изявлението си премиерът Бойко Борисов след разговорите с държавния глава Румен Радев за ситуацията с разпространението на Covid-19.

В срещата взе участие и ръководителят на Националния оперативен щаб за коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Борисов обяви спешни мерки за защита на здравните работници и за социална защита.

„Най-спешното в момента е да можем да защитим лекарите, медицинските сестри, лаборантите, санитарите - всички, които работят в тази сфера. Това, което обсъдихме и днес или утре ще го обявим, е по 1000 лева за медицинско лице, няма да ги делим на доктори, лаборанти, санитари, за всички, които са на първа линия и работят с коронавируса. Всички те ще получават по 1000 лева на месец допълнително възнаграждение“, каза премиерът.

Той коментира и усилията на индустрията, която разработва маски и защитни облекла, като изтъкна, че недостигът ще бъде компенсиран.

„От резерва на армията са над 70 хиляди, имаме и още към 100 хиляди, вършат прекрасна работа, така че и в тази сфера ще наваксаме още в следващите дни“, каза премиерът.

Той призова мерките за подпомагане да бъдат обмислени внимателно.

„Трябва да сме предпазливи към следващите мерки. Не, че не съм съгласен с президента - точно обратното, социално слабите трябва да бъдат подпомагани, също и бизнесът - малкият, средният, който е затворен в момента, трябва да бъде подпомаган“, добави Борисов.

Той обаме подчерта, че много внимателно трябва да се следят резервите на държавата.

„На първо място трябва да мислим за пенсиите, за заплатите на лекарите, заплатите на армията, на полицията, на всички, които осъществяват в момента със своята дейност по реда и сигурността и здравето… Паралелно с това през Социалния фонд, запознах и президента, има увеличение на прага на държавната помощ (на ниво ЕС - бел. ред.), така че през него всички, които излизат в болнични или фалират, да бъдат защитени“, каза Борисов и подчерта, че "от криза не се излиза по-богат“.

Той посочи, че засега докторите не могат да кажат за колко време отмине кризата.

"И затова всеки лев го пресмятаме за дълъг период от време, за да можем действително да защитим държавата… Държавата, нейното функциониране, идва от данъците. В икономиката, когато не се плащат данъци, след това няма как да се плащат заплати и пенсии - двете неща са много свързани“, посочи Борисов.

Той акцентира и върху това, че всички институции са единни.

„Ако има противоречия - оставям ги назад, докато трае кризата, за да може народът да усети и консолидацията на всички институции. Завчера парламентът, днес президентството. Да се мобилизираме да излезем от кризата“, каза Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

2

aviatora

15.03 2020 в 17:18

Държавният резерв разпродал преди месец на безценица животоспасяваща апаратура!!!

6153

1

Alm

15.03 2020 в 16:37

Пак ще раздава пари.
Само това може.
Горко на поданиците.
 
X

Да помогнем на украинските деца!