Плевенска болница обяви, че е спасила бебета от София, но я опровергаха

OFFNews 04 юли 2023 в 22:02 3057 1

СБАЛ

Снимка СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев"

СБАЛ по детски болести "Проф. д-р Иван Митев"

Две деца в критично състояние са изпратени от София за лечение в Плевен. Специализирана линейка с екип от новата плевенска клиника за майчино и детско здраве ”Мама и Аз” е пътувала до столицата, за да поеме децата в животозастрашаващо състояние, съобщиха в понеделник за БТА от МБАЛ ”Сърце и Мозък”, към която е разкрито новото лечебно звено.

От болницата обявиха още, че малките пациенти – момченце и момиченце на двумесечна възраст, първоначално са били настанени в неонатологичното отделение на държавната специализирана детска болница ”Проф. д-р Иван Митев" в София.

"Поради невъзможност да им бъдат предоставени необходимите интензивно наблюдение и грижи и с аргумента, че пациентите са надскочили възрастта за неонатология, от болницата се обръщат за съдействие към колегите си в Плевен."

В позиция от СБАЛ по детски болести ”Проф. д-р Иван Митев", София, определиха информацията като "изопачена и некоректна, касаеща очевиден опит за реклама на частна болница".

Каква е тяхната гледна точка за случилото се

Твърдението не отговаря на обективната истина. Двете деца не са транспортирани в животозастрашаващо състояние. Децата са били стабилни, на спонтанно дишане без нужда от кислородотерапия или друг вид подпомагане на жизнените функции. Нещо повече – за всеки специалист, на когото поне веднъж се е налагало да транспортира деца в критично състояние, следва да е ясно, че няма как в една линейка един екип – лекар и сестра, да се полагат адекватни грижи за повече от един критичен пациент, още по-малко в кърмаческа възраст, пишат от Педиатрията (както е известна софийската държавна болница).

Според изложените от тях факти, превеждането на децата в Плевен се е наложило не, за да бъдат спасявани, а за да получат специфични сестрински грижи, които родителите нямат възможност да им предоставят в домашни условия – хранене през сонда/гастростома, тоалет и аспирация, а също и "поради високата натовареност на клиниката в болница "Проф. д-р Иван Митев" с реално критично болни новородени от цялата страна."

В позицията се казва още, че твърдението „Поради невъзможността да им бъдат предоставени необходимите интензивно наблюдение и грижи и с аргумента, че те вече са надскочили възрастта за неонатология от там се обръщат за съдействие към колегите си в Плевен. Те създават организация и в спешен порядък децата са транспортирани и настанени в интензивното детско отделение на ,Мама и Аз'...“ е невярно.

Клиниката по неонатология на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" е с трето ниво на компетентност и на всички неонатолози и акушер-гинеколози в страната е ясно, че в нея постъпват най-тежките случаи на новородени деца от цяла България. Никой от екипа на болницата ни никога не е заявявал, че не могат да бъдат предоставени необходимите интензивно лечение и грижи за децата. Още по-абсурден аргумент е надхвърлянето на неонаталната възраст от 28 дни след раждането. От цитирание пациенти – момче и момиче – момченцето е лекувано в Клиниката ни по неонатология почти четири месеца – в периода 09.03.2023г. - 26.06.2023г. Момиченцето е било на лечение в същата структура в периода 02.05.2023г. - 26.06.2023г. Нашите специалисти са положили всички необходими грижи за лечението им в критичния за тях период, пишат от специализираната детска болница.

"Не става ясно и за какъв "спешен порядък и организация" претендират от плевенската болница след като за трансфера на децата се знаеше 4 дни по-рано, а непосредствено преди транспорта ръководителят на екипа от плевенската болница имаше време за кафе и общи разговори в администрацията на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев", се посочва в позицията.

Как са лекувани децата преди да постъпят в педиатричната клиника на болница "Сърце и мозък"

Момченцето постъпва в Клиниката по неонатология на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" за интензивно лечение след оперативна корекция на "тежка вродена малформация – атрезия на хранопровода", извършена в УМБАЛСМ „Пирогов“. Поради невъзможност на родителите да полагат специфични грижи в дома им – аспирация, хранене през сонда/гастростомата и тоалет, е задействана административна процедура по настаняването му в Дом за медико-социални грижи за деца (ДМСГД), Плевен.

Момиченцето е родено с "тежка перинатална асфиксия и хипоксично-исхемична енцефалопатия трета степен, с необратими мозъчни увреждания". Храни се през сонда и е на антиконвулсивна терапия. Диагностиката и лечението и на това дете започват от родилното отделение и продължават в максимално разширени параметри в Клиниката по неонатология на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев".

И двете деца, преди транспортирането им в Плевен, са били в напълно стабилно състояние, на спонтанно дишане, без нужда от кислородотерапия, посочват от болница "Проф. д-р Иван Митев".

"За нас най-важната цел остава подобреното здравословно състояние на пациентите ни и доверието на техните родители. Всичко това постигаме не със сензации, а с реално изпълнени високи стандарти на медицинската дейност и лично отношение към всяко семейство", посочват в позицията си от Педиатрията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3930

1

KhanKrum359

04.07 2023 в 23:49

Е, плевенската "Мама и аз..." искаше да си направи малко реклама... Не много почтено, на гърба на колегите си от Неонатологията на СБАЛДБ "Проф. Иван Митев" - София.
Не мина!
Всъщност, то и няма как да мине пред шепата хора в страната, които имаме идея за какво иде реч - интензивно лечение на деца в неонатологична възраст... За останалата част от обществото - не знам...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки