Плачът е здраве

OFFNews 23 юли 2019 в 17:27 1457 0

Снимка Pixabay

Да плачеш е полезно, сдържането на сълзите вреди. Много проучвания доказват положителния емоционален ефект на плача. Проведено неотдавна изследване сочи, че той е сигнал, че организмът има нужда да отдъхне.

Списание Emotion публикува данни на изследователи от университета в Куинсланд (Австралия) и Тилбургския университет в Холандия, които изучавали влиянието на плача върху организма.

В проекта участвали близо 200 жени. По време на експеримента им били показвани клипове с различни по вид емоции от тъжни до неутрални. Учените следили пулса, дишането, концентрацията на кортизол (хормон на стреса) в слюнката им.

Жените, които сдържали сълзите си по време на тъжните видеосюжети, имали учестено дишане и пулс, а концентрацията на кортизол се повишавала. Независимо от външното спокойствие, организмът им бил подложен на стрес, който казвал влияние на сърдечно-съдовата система. При жените, които се разплаквали, показателите били в норма.

По думите на учените при тези участнички сърцебиенето се снижавало, когато започвал плача и се активизирало впоследствие, но значително по-слабо, отколкото при сдържаните.

Заключението на специалистите е, че сълзите подобряват контрола на организма над емоционалната възбуда. Това води до избягването на свързаните с нея последствия, които се отразяват негативно на функциите на вътрешните органи и системи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!