'Пирогов': Не сме съгласни името на болницата да се използва за чужди цели

OFFNews Последна промяна на 20 февруари 2020 в 16:04 2319 0

Снимка Александра Маркарян

"Не сме съгласни името на „Пирогов” и специалистите по здравни грижи, работещи в него, да бъдат използвани, за да се популяризират чужди идеи и цели". Това заявиха в позиция до медиите от Съвета по здравни грижи в лечебното заведение.

Ето и пълният текст на съобщението:

"В медийното пространство се появи информация, че в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” се налага дисциплинарно наказание на наша колежка. Като повод се изтъква несъществуваща причина. Това обаче се ползва за мотив Синдикатът на българските медицински специалисти да започне свой протест, насрочен за 1 март 2020г., от болница „Пирогов”.

В тази връзка Съветът на специалистите по здравни грижи в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” се събра и обсъди случващото се. Проведохме допитване и получихме подкрепата на голяма част от останалите колеги, които са специалисти по здравни грижи. Като се обединихме, че:

Колегата Бойка Анастасова е наказана със „забележка”, не заради участие в протест, а тъй като си е позволила да използва логото и името на болницата, без да има право на това, както и да говори от името на всички специалисти по здравни грижи от „Пирогов”, без да е упълномощена да ни представлява.

Ето защо заявяваме, че не сме съгласни фактите да бъдат изопачавани и представяни по толкова некоректен начин.

Припомняме, че постигнатите резултати в Колективния трудов договор в голямата си част покриват, а в друга надминават, условията на отрасловото споразумение в здравеопазването."

Реакцията на Съвета е следствие от намерението на новоучредения Синдикат на българските медицински специалисти с лидер Мая Илиева, да организира протестно шествие, което да започне от "Пирогов".

Така здравните специалисти ще изразят своята солидарност с рехабилитатора Бойка Анастасова, която беше наказана от ръководството на лечебното заведение.

Протестът на 1 март е резултат от неизпълнените ангажименти за повишаване на заплатите на медицинските специалисти, които бяха поети на среща с премиера и представители на синдиката в края на миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови