Петгодишно момче е вторият пациент за костномозъчна трансплантация в ИСУЛ

OFFNews 19 юни 2024 в 12:04 859 0

Боряна Аврамова

Снимка УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ"

доц. Боряна Аврамова, доц. д-р Боряна Аврамова, началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ подготвя нова костномозъчна трансплантация. Тя ще бъде извършена на петгодишно момченце от Ихтиман, с диагноза "Невробластом" (коремен тумор), съобщиха от лечебното заведение.

Трансплантацията отново ще бъде автоложна. При нея пациентът получава собствени стволови клетки, които се обработват и се връщат в тялото.

Малкият пациент днес е приет в клиниката за подробни изследвания и започване на високодозова химиотерапия, която предшества трансплантацията. Ако всичко се развива нормално, преливането обратно на специфичните кръвни клетки ще се извърши в края на месеца.

Костномозъчните трансплантации протичат на няколко етапа. В първия, който вече е преминал успешно, от болното дете се събират собствени клетки, които се „обучават“ по определен начин и след това се замразяват. Целта им е след като бъдат върнати в кръвообращението, те да заместят „болните“ клетки. Преди това, с помощта на високодозовата химиотерапия, ракът се унищожава и се създават условия за функциониране на новите клетки, обясняват от ИСУЛ.

От клиниката по детска онкохематология поясняват, че има събран материал за още две костномозъчни трансплатации, които също предстои да бъдат осъществени.

Надяваме се през есента да можем да направим и алогенна трансплантация, която е по-сложна и изисква по-продължителна подготовка. Има дете, което се нуждае от нея и вярвам, че ще успеем да му помогнем тук, в България, оптимист е доц. д-р Боряна Аврамова, която преди няколко месеца оглави Клиниката по детска клинична хематология и онкология.

Доц. Аврамова подчертава, че екипът, който осъществява трансплантациите, все още не е напълно окомплектован. Клиниката има нужда от още няколко медицински сестри, които имат важна роля в този процес.

Междувременно оттам съобщават и друга добра новина: първото дете, което беше подложено на костномозъчна трансплантация след подновяването на тази дейност, се чувства добре. Контролните прегледи показват, че интервенцията е преминала успешно и лекарите са оптимисти за възстановяването му от заболяването.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)