Пет автоматични дефибрилатора ще бъдат поставени в столичните метростанции

За работа с апаратите ще бъде обучена част от персонала на софийското метро

OFFNews 13 декември 2021 в 14:53 1177 0

Столичният общински съвет (СОС) на 16 декември се очаква да приеме решение за въвеждане на пилотен проект за поставяне на шест броя автоматични, външни дефибрилатори от най-ново поколение, които ще бъдат поставени в специални шкафове в пет от най-натоварените метростанции в столицата, предаде БТА.

Шестият дефибрилатор ще бъде за дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община, съобщиха на пресконференция в Столичната община Георги Георгиев, председател на СОС и проф. Иво Петров, зам.-председател на СОС и един от изтъкнатите кардиолози у нас.

"Таванът" за закупуване на шестте дефибрилатора и шкафовете за тях, определена в доклада на СОС, е 40 хил.лв. с ДДС.

На 16 декември предложението за закупуване на апаратите предстои да бъде одобрено от СОС, а от февруари догодина да бъдат поставени в шкафове на видими, защитени места в метростанциите.

240 хиляди души дневно ползват метрото, а достъпът на линейка до метростанциите по-труден, посочи Георгиев. Сред станции, в които ще има дефибрилатори, са тези при Софийския университет, в Люлин, МС "Витоша", НДК. За работа с дефибрилаторите ще бъде обучена част от персонала на софийското метро, информира Георгиев.

Иво Петров посочи, че отдавнашна мечта на Дружеството на кардиолозите в България е инсталирането на тази апаратура на обществени места. Най-малко четири хиляди българи загиват поради внезапна сърдечна смърт, алармира Иво Петров.

Това е една ужасяваща картина, коментира той и допълни, че по данни на "Метрополитен" между 10 и 12 души годишно загиват от внезапна смърт в метрото. 70 процента е вероятността човек да бъде спасен, ако в рамките на първите минути му бъде оказана помощ с дефибрилация, каза Иво Петров. Той допълни, че многократно са се увеличили случаите на сърдечни проблеми след прекарана инфекция с COVID-19.

Той информира, че подвижните дефибрилатори са абсолютно безопасни и могат да бъдат употребявани от непрофесионалсти в областта на медицината и здравеопазването, тъй като софтуерът определя дали трябва да се направи електрически разряд или не, тоест уредът не може да бъде използван неправомерно, увери Петров. Той благодари на общинските съветници в СОС за единодушната подкрепа за развитието на този пилотен проект в бъдеще.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Можеше ли да спасим убитата Силвия?