Педиатрията получи линейка от най-висок клас

Янка Петкова 01 юни 2024 в 16:33 829 0

линейка

Снимка Скрийншот

Дарение

Високопроходима линейка от най-висок клас получи като дарение Специализираната болница за активно лечение по детски болести (СБАЛ) „Проф. Иван Митев“.

Линейката на стойност 426 хиляди лева е дарение от АЕЦ "Козлодуй".

Спациализираният автомобил ще се използва за трансфер на деца от цялата страна, обясни директорът на Педиатрията д-р Благомир Здравков при получаване на дарението.

Тази линейка осигурява възможност критично болни деца от недоносени и новородени до големи да бъдат абсолютно сигурно транспортирани, като реанимационната техника също е най-висок клас, каза той.

Автомобилът е универсален, тъй като позволява трансфер на недоносени бебета в кувьози и има носилка за по-големи пациенти. Линейката е оборудвана с апаратура, която отговаря на най-високите стандарти за реанимация. Кувьозът и носилката са адаптирани за превоз с медицински хеликоптер и самолет.

По думите на д-р Здравков в Плана за въстановяване и устойчивост е предвидено финансиране за седем такива линейки, с които да бъдат покрити нуждите на страната.

    Янка Петкова

    Янка Петкова e филолог и педагог. Работила е като водещ в радио „Мелодия“, репортер и новинар в радио „99 – Контакт“ , редактор в сп. „Моето бебе и аз“, автор на "Мама Нинджа". От 2018 г. е в екипа на OFFNews с ресор "Здравеопазване". 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх