Педиатър: Сега е моментът децата да се ваксинират срещу грип

Специалистът съветва да не се прекалява с имуностимулантите

OFFNews 23 септември 2020 в 09:18 3106 1

Сега е идеалният момент да се ваксинират децата, които тръгвайки на детска градина или училище имат повече социални контакти, каза по БНТ д-р Гергана Петрова, педиатър от  УМБАЛ "Александровска". 

Тя подчерта, че обикновеният грип и коронавирусът могат да бъдат неразличими по симптоми.

"Затова ще разчитаме на бързите тестове, защото за грип със сигурност работят, а за COVID засега са по-бавни. Това, което би помогнало на всички лекари, е да си повишим самосъзнанието и да си сложим ваксина за грип. Ако е сложена ваксина за грип и стане инфекция на детето след около месец и половина-два, със сигурност не е грип", допълни тя.

По думите й, за да се направи тест, е много важно да се види епидемиологичната връзка.

"Нормално е децата да боледуват, нормално е да вдигат температура. Не може при всяка температура от 37,5, което много стресира майките, веднага да се тича в лаборатория. Ако детето има някаква банална вирусна инфекция, но родителите му го заведат в лаборатория и то стои с някой доказано заразен с коронавирус, рискът е много голям", коментира д-р Петрова.

Съветът на педиатъра е да се въоръжим с търпение, да спазваме инструкциите и социалната дистанция.

"Неприятно е да се носят маски, но това е необходимото зло, за да се пазим. Те не са панацея за коронавирус, но намаляват осезателно другите инфекции", коментира д-р Петрова.

Тя допълни, че всяко хронично състояние може да се окаже утежняващ фактор, ако се разболее детето, но ако е в добро общо състояние, с контролирано хронично заболяване, може да ходи на училище, стига да спазва мерките.

Според педиатъра при децата най-често вирусът започва с болки в гърлото и висока температура, но тя напомни, че е важен епидемиологичният контакт.

Д-р Петрова посъветва родителите да не прекаляват с имуностимулантите, не е добре да се свръхстимулира имунитетът, по-добре е да дадат нещо безобидно на децата си, каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови