Пътувалият до Сидни българин не е болен от коронавирус (обновена)

Резултатите от всички проби, направени днес, са отрицателни

OFFNews 05 март 2020 в 21:12 6811 0

Снимка Архив

Информацията, че двама българи, пътували до Сидни, са дали положителни проби за COVID-19 не отговаря на истината, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Става дума за мъж и жена. Мъжът се е върнал в България и с него е установен контакт. Резултатите от неговата проба са отрицателни. Жената работи в Сидни и не се е връщала у нас, обясни Кунчев.

Днес във Военномедицинска академия (ВМА) са направени 19 проби, в Националната референтна лаборатория - 30 проби, а в лабораторията в Стара Загора – 34. Резултатите от всички са отрицателни.

Пробите излизат късно през деня, защото процедурата е сложна и изисква технологично време минимум 6-7 часа, обясни проф. Мутафчийски. Първо се регистрират на ръка, след това се залагат за изследване и резултатите от всички излизат по едно и също време, допълни той.

Това е изследване, което изисква високоспециализиран персонал. Тези специалисти у нас не са много. Там, където ги има, са разкрити лаборатории, както и втора лаборатория във ВМА, уточни шефът на оперативния щаб.

Към момента във ВМА са хоспитализирани 41 пациенти. Новоприетите са 6, а трима предстои да бъдат изписани, ако се потвърдят отрицателните им резултати.

По повод информацията за починалата жена от Полски Тръмбеш, която е гостувала в Италия в началото на февруари, уточниха, че все още не е извършена аутопсия, за да бъдат взети проби за изследване.

Според проф. Мутафчийски е притеснителен бързо нарастващия брой заразени в съседна Гърция. Новите случаи днес са 22. Общо потвърдените до момента са 31.

В Италия заразените са около 3050 души, каза проф. Мутафчийски. Много сериозна е ситуацията в Иран - около 3 500 души са диагностицираните с коронавирус. 96 000 са общо заразените по света, смъртните случаи са 3 300.

Обявената днес грипна епидемия за цялата страна е мярка, както за многото случаи на грип Б у нас, така и за критичната обстановка от заболели от коронавирус в съседните страни, коментира главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Около 740 са инфекциозните легла в страната, които могат да бъдат удвоени за 24 часа, при нужда, каза още той. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!