Пациенти с диабет: Заради смяна на две цифри в един файл стоим без тримесечни рецепти от година

Актуализацията на файловете влиза в сила от 1 ноември, отговориха от НЗОК

Янка Петкова 27 октомври 2020 в 16:25 1578 0

Пациентите с диабет тип 1 на помпена терапия са дискриминирани, защото няма възможност да получават тримесечни рецепти. За това сигнализират родители от Пловдив, които повече от година очакват да бъдат актуализирани файловете в НЗОК, които се подават на всеки 15 дни към аптеките и ЛКК.

Писмото е адресирано до премиера, НЗОК, Националния оперативен щаб, РЗОК Пловдив, председателя на Комисията по здравеопазване в НС. 

Засегнати са потребителите на сетове с с код WF109 и резервоари с код WF110, според които проблемът може да бъде решен със смяната на "2 цифри в един файл, с което обикновената рецепта ще стане хронична". 

"Давате ли си сметка на какво ни подлагате в ситуация на извънредно положение, при постоянни призиви да пазим рисковите групи?! Ние сме рискова група, говорим за хора със сериозно хронично заболяване – диабет тип 1, които са принудени всеки месец да посещават личен лекар – който ограничава посещенията им, заради зелените коридори, и допълнително затруднява получаването на заветната рецепта за консумативи. Има срокове поставени от НЗОК, които при неизпълнение водят до загуби за потребителите, често и до прекъсване на помпената терапия, което може да бъде с тежки последици!"

Според авторите на писмото отговорът на НЗОК е, че проблем няма.

"Трябва ли да заведем групов съдебен иска за дискриминация срещу НЗОК, за да се реши този проблем? Нима е нормално в 21 век да се налага на хронично болни да висят всеки месец на минимум 2 опашки пред кабинети и още толкова пред аптеки, за да оживеят?! И едновременно с това уважаемите министри и специалисти да ни призовават да се пазим, да ограничаваме контактите, да сме дисциплинирани?!", завършва писмото, под което са се подписали възрастни пациенти и родители на деца с диабет тип 1.

Отговорът на НЗОК

Към настоящият момент за медицинските изделия, както следва: инфузионен сет с НЗОК код WF109 и резервоар с НЗОК код WF110 в Интегрираната информационна система на НЗОК е направена актуализация, с която се дава възможност за предписване и на двата вида рецептурни бланки:

- рецептурна бланка (образец МЗ - НЗОК №5) - за предписване на лекарствени продукти за лечение на заболявания, в количества за не повече от 30 дни, освен когато липсва подходяща опаковка съгласно списъка по чл. 262, ал. 1 ЗЛПХМ;

- рецептурна бланка (образец МЗ - НЗОК №5А) - за предписване на лекарствени продукти за лечение на хронични заболявания, в количества за не повече от 100 дни.

Посочената по-горе актуализация ще влезе в сила от 01.11.2020г, като ще включва и данни за размер на медицинско изделие с НЗОК код WF110."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews