Пациенти доплащат за лекарства, които Касата поема на 100%

Контролът върху пазара на лекарствените продукти трябва да се повиши, категоричен е управителят на НЗОК Петко Салчев

OFFNews 27 май 2021 в 15:28 976 0

Някой трябва внимателно да наблюдава пазара на лекарствените продукти, каза пред журналисти управителя на НЗОК проф. Петко Салчев. Експерти на НЗОК представиха факти за диспропорции, според които Касата заплаща дадено лекарство на 100 процента, а след това се налага пациентът да доплаща за него.

Проф. Салчев посочи, че контролът върху пазара трябва да се повиши. В отговор на въпрос дали лекарите трябва да изписват молекула, а след това пациентът сам да прецени кое лекарство с тази молекула да си купи и дали може да плати за него, проф. Салчев каза, че това е прогенеричната политика, но тя би се въвела трудно и ще отнеме 5-10 години, тъй като лекарите трябва да бъдат обучени, а и никой не може да отнеме правото на лекаря да прецени с кое лекарство трябва да бъде лекуван пациента, предаде БТА.

Трябва да се търси рационална лекарствена политика и рационалното изписване на лекарства, които да се съобразява със състоянието на пациента, посочи управителят на здравния фонд.

Касата плаща цената на референта и се получава така, че заплаща най-ниската цена на даден продукт в определена група лекарства, за да може останалите от групата да се реферират към нея, припомни той. Ако пациентът иска да се лекува с по-скъпо лекарство, се налага да доплати.

Трябва да се предложат стъпки за решаване на проблема - да обсъдим кой какво би могъл да направи, допълни още проф. Салчев. Изпълнителната агенция по лекарствата вижда колко са опаковките, а Съветът по цени и реимбурсиране трябва да наблюдава цените, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови