Първи случай на коронавирус в Тонга, властите въведоха локдаун

В кралството, което досега беше чиста от COVID зона, напълно ваксинирани са 31% от населението

OFFNews 01 ноември 2021 в 12:46 1447 0

Първият случай на коронавирус в Тонга накара властите да въведат локдаун на главния остров от архипелага в южната част на Тихия океан, предаде Асошиейтед прес.

Миналата седмица пътник, пристигнал от Нова Зеландия, е дал положителен резултат на тест за коронавирус. Това е първият регистриран заразен в Тонга.

Локдаунът ще влезе в сила в полунощ във вторник само на остров Тонгатапу, където живее по-голямата част от населението на страната.

Училищата, баровете и ресторантите на острова ще бъдат затворени и ще бъде наложен полицейски час. Хората ще могат да напускат дома си само за да купуват хранителни стоки или лекарства, при нужда от медицинска помощ или за да получат достъп до банкови услуги.

Новината за първия случай на коронавирус в Тонга накара стотици хора да се ваксинират и в цялата страна пред центровете за ваксинация се извиха опашки. Около 31 процента от около 106-хилядното население на Тонга са напълно ваксинирани, а 48 на сто са с поне една поставена доза, според изследователската група "Ауър уърлд ин дейта" ("Нашият свят в данни").

Тонга бе една от малкото държави, които, благодарение на своята изолираност, бяха останали незасегнати от вируса.
В близката островна страна Фиджи, с население от около 900 хиляди души, до април нямаше големи огнища на болестта.

Когато обаче новият вариант Делта се разпространи на архипелага, се заразиха повече от 50 хиляди човека, най-малко 673 от които починаха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови